Trenutno se predvaja:
12. marec 2019 ob 13:50Novice

Podor na cesti proti Tolminskim Ravnam ni bil tako nedolžen

Zaradi podora, ki se je prejšnji konec tedna zgodil pod cesto nad vasjo Žabče, je še vedno zaprta povezava proti Tolminskim Ravnam. Na Občini Tolmin računajo, da jo bodo za silo sanirali do začetka prihodnjega tedna in domačinom omogočili dostop v dolino.
Občina Tolmin/Špela Kranjc|
Sanacija bo trajala vsaj še nekaj dni, obvozne poti za približno 40 prebivalcev vasi Zadlaz-Žabče in Tolminske Ravne pa ni. Foto: Občina Tolmin/Špela Kranjc
Občina Tolmin/Špela Kranjc|

Poškodovalo se je približno 20 metrov cestišča, ogrožen pa je bil tudi glavni cevovod vodovodnega zajetja Zadlaščica, ki oskrbuje pet tisoč ljudi. Foto: Občina Tolmin/Špela Kranjc

Začasni direktor tolminske komunale Berti Rutar je pojasnil najverjetnejši vzrok cestnega podora:

"To je stvar ustreznih služb, ki bodo to ugotavljale. Dejstvo je, da škarpa ni bila v ne vem kako dobrem stanju, opravljala pa so se tudi neka dela pod škarpo v privatni režiji."

Komunala je vzpostavila 50-metrski obvod in zagotovila nemoteno oskrbo z vodo. Ko bodo sprostili promet, bodo začeli z izvedbo trajne sanacije na vodovodnem sistemu, še dodaja Rutar.

"Vodovod v bistvu ni bil niti poškodovan. Zaradi podora škarpe na cesti, po kateri poteka vodovod, je obstajala možnost, da se prekine cev, zato smo naredili obvod in s tem zagotovili nemoteno oskrbo za uporabnike na vodovodnem sistemu Zadlaščica."

Na občini Tolmin so povedali, da na mestu podora že gradijo podporni kamniti zid, izvajalci pa naj bi ga dokončali predvidoma do prihodnjega tedna. Jože Dakskobler, poveljnik tamkajšnje civilne zaščite:

"Ta podor ni bil nedolžen, lahko bi se prekinila tudi vodovodna cev, ki napaja polovico in več Tolmina z okolico. Če bi se to zgodilo, bi bila še večja katastrofa. Hvala bogu se ni, posul se je samo podporni zid."

Približno 40 domačinov iz vasi Zadlaz-Žabče in Tolminske Ravne so se samoorganizirali, ker druga pomoč niti ne pride v poštev, še pojasni Dakskobler: "Nekaj avtov so prepeljali na drugo stran. Do točke, kjer ne morejo več naprej, prestopijo, peš se namreč da, in se odpeljejo z drugim avtom v dolino."

Cesto v Tolminske Ravne so sicer zgradili Italijani v 30. letih prejšnjega stoletja kot vojaško pot za oskrbovanje postojank ob meji.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki