Trenutno se predvaja:
9. september 2019 ob 16:17 Novice

Poklon raziskovalcu, ki je kriv za Zverinice iz Rezije

100-letnico rojstva Milka Matičetova, priznanega etnologa in pisatelja, so v njegovi rojstni vasi v Koprivi na Krasu obeležili s pestrim programom. Na rojstni hiši so odkrili spominsko ploščo.
Radio Koper
Širša javnost Milka Matičetova pozna predvsem po raziskovanju Rezije, kjer je zbral več kot 300 pravljic, najbolj znane so Zverinice iz Rezije. Foto: Radio Koper

Vas Kopriva je bila poleg Rezije za Milka Matičetovega kraj, kamor se je vedno rad vračal. O Koprivi in Krasu je napisal veliko del, ki pa bi strokovni in širši javnosti ostala neznana. Zdaj pa jih je v svoji knjigi Bedenice zbral Božidar Premrl:

"O Matičetovem bo lahko vsak našel precej biografskih in avtobiografskih podatkov. V nadaljevanju je zbrano čuda podatkov, štorij, anekdot, špotljivk, narečnega besedišča, ki jih je on zapisoval že od mladih nog."

Milko Matičetov pa ni bil zgolj zapisovalec ljudskega izročila, bil je tudi občutljiv opazovalec družbenega dogajanja, je izpostavil njegov sodelavec z univerze v Vidmu dr. Roberto Dapito:

"On je, na primer, že zelo zgodaj govoril o večjezičnosti. Neka tematika, ki se je šele kasneje udomačila tudi v akademskih krogih. Bil je zelo pozoren s širokim znanjem, kar danes malo pogrešamo pri novejših generacijah."

Matičetov je rojstno vas poimenoval Zlata Koprivca. Vaščani so se mu oddolžiti s spominsko ploščo na rojstni hiši. Predsednika krajevne skupnosti Dutovlje Neva Filipčič:

e posebej nam je v ponos, da se zavzemamo, da vse te osebnosti obeležujemo. Vsi so s ponosom povedali, kje so doma in se radi vračali v svoje kraje."

Matičetov je prejemnik številnih nagrad, tudi za življenjsko delo. Bil je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki