Trenutno se predvaja:
28. maj 2019 ob 15:08 Novice

Pomembno je samopregledovanje kožnih znamenj

Svetovni dan sonca in melanoma je namenjen opozarjanju o tveganju, ki ga izpostavljanje soncu prinaša za razvoj kožnega raka. Ta sodi med najpogostejše rake v Sloveniji.
Radio Koper/web|
Na prvem mestu je preventiva:preprečevanje opeklin, uporaba zaščitnih oblačil in krem z zaščitnim faktorjem ter samopregledovanje kožnih znamenj. Foto: Radio Koper/web

Letno odkrijejo več kot 2000 primerov, dodatnih 500 pa jih zboli za melanomom. Pomembno je njegovo zgodnje odkritje. Na Goriškem Društvo Ko-rak.si v ta namen že šest let pripravlja preventivne preglede kožnih znamenj in vsako leto odkrijejo nekaj sumljivih primerov. Na Goriškem je prav kožni rak najpogostejši. Tudi melanom je v porastu, pravi predsednik društva Ko-rak.si Marko Vudrag:

"Maligni melanom je rak tudi mlajših generacij. Ne samo starejših. Okrog 500 primerov v slovenskem prostoru, na Goriškem okoli 30. To je kar resna številka, glede na to, da je to zelo težek rak, če se razvije."

Čimprej je melanom odkrit, večja je možnost ozdravitve, pojasnjuje dermatologinja Ana Slana.

"Pri teh začetnih oblikah je petletno preživetje 90 odstotkov. Žal poznejše faze bolezni niso ozdravljive, imajo še vedno zelo visoko smrtnost."

Uveljavljajo se sicer nova tarčna zdravila, ki vplivajo na preživetje ter kakovost življenja bolnikov in slovenska onkologija sledi temu napredku, dodaja Slanova. Na prvem mestu pa je preventiva: preprečevanje opeklin predvsem v zgodnjem otroštvu, uporaba zaščitnih oblačil in krem z zaščitnim faktorjem, ko smo izpostavljeni soncu, ter samopregledovanje kožnih znamenj, pravi Slana:

"Pozorni bodite na spreminjanje, če se kakšno znamenje poveča, v 3-6 mesecih postane nepravilnih oblik, se privzdiguje, postane večbarvno, če začne skrbeti, krvaveti, na njem opažajo ranice."

Melanom je pogostejši pri moških, ki zbolijo po 50 letu starosti. Med bolj ogroženimi so še rdečelasci, pegasti ljudje, ki imajo svetle oči in z resnejšimi opeklinami v otroštvu.

Karin Zorn


Zadnji prispevki