Trenutno se predvaja:
12. november 2019 ob 12:41 Novice

Pomorski muzej z virtualno resničnostjo do večje dostopnosti zbirk

Zbirki Pomorskega muzeja v Tonini hiši in v Muzeju solinarstva si od zdaj lahko ogledamo tudi v virtualni resničnosti. Oba virtualna sprehoda s pomočjo 3D očal so predstavili v Info centru Monfort v Portorožu.
Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Gre za pomemben korak v smislu večje dostopnosti do zbirk muzeja za vse obiskovalce, ki ga omogoča projekt Come-in. Nadgradnja z virtualnimi predstavitvami muzeju daje pečat sodobnosti, je med drugim poudaril direktor Franco Juri. Predvidoma prihodnjega maja pa bo mogoče virtualno doživeti plovbo z istrskim topom.

Z virtualnima sprehodoma po solinarski in etnološki zbirki Pomorski muzej predstavlja vsebine, ki so nedostopne za gibalno ovirane osebe. Za ogled so tako na voljo štiri 3D očala v Info centru Monfort, v Solinarskem muzeju, v Tonini hiši in v Pomorskem muzeju v Piranu. Na voljo je tudi več računalniških tablic, pojasnjuje vodja projekta Snježana Karinja:

"Kajti vsak ne želi doživeti to virtualno resničnost s 3D očali, nekaterim ni všeč, tako da smo se odločili, da iste 3D vsebine predstavimo tudi na tablicah."

Foto: Radio Koper/Lea Širok

Uporaba virtualne tehnologije je zgolj nadgradnja, ki pa pomembno odpira vrata zbirk za vse obiskovalce, poudarja direktor Franco Jutri. Prihodnje poletje bo tako na voljo tudi virtualna plovba z istrskim topom. Scenarij nastaja v sodelovanju s podjetjem Izstop. Na virtualni pustolovščini bo mogoče spoznati slovensko obalo, tradicionalne barke in seveda samega topa:

"Vsak bo imel občutek, da jadra, vesla ali pluje na krovu istrskega topa."

Doživljanje virtualne resničnosti, še posebej 3D modeliranega sveta, je lahko zelo resnično. To so se na predstavitvi lahko prepričali vsi, ki so se - z virtualnim dvigalom pripeljali na vrh nebotičnika in stopili na ozko brv. Dan Sivka, podjetje Izstop:

"Okrog 60 do 70 odstotkov ljudi si sploh ne upa stopiti iz dvigala, ker dejansko mislijo, da so na stotem nadstropju."

Nova je tudi spletna stran Pomorskega muzeja, ki pregledno ponuja več vsebin.

Lea Širok


Zadnji prispevki