Trenutno se predvaja:
24. maj 2019 ob 13:33 Novice

Ponatis Šavrink poklon Marjanu Tomšiču

Pri založbi Beletrina je izšel ponatis romana Šavrinke Marjana Tomšiča, s čimer se je založba poklonila pisatelju ob bližnji 80-letnici. Predstavili so jo sinoči v knjigarni Libris V Kopru.
Radio Koper
Nova knjiga ni zgolj ponatis, ampak pomeni tudi temeljito jezikovno obdelavo narečnih dialogov. Foto: Beletrina

Z romanom Šavrinke, ki je izšel leta 1986 in bil leta 1991 ponatisnjen, je Marjan Tomšič istrske ženske, ki jih poznamo pod imenom šavrinke in ki so zvečine trgovale z jajci, potegnil iz anonimnosti in jim postavil spomenik. Nova knjiga ni zgolj ponatis, ampak pomeni tudi temeljito jezikovno obdelavo narečnih dialogov. Opravila jo je Alferija Bržan, ki o novem branju pove:

"Ob tem branju, ko sem skozi ta jezik, ta srečanja doživljala, se mi je zdelo eno veliko bogastvo, ki ga moramo ohraniti in se mi je zdelo potrebno, da uporabim svoje znanje in pomoč, ki sem jih dobila za vse te govore."

Tomšič, sprva začuden, da ta obdelava kar traja in da sta na pomoč priskočili še hrvaški poznavalki govorice z območja Buzeta, pa po prebiranju nove inačice pravi:

"To kar je v pogovoru, dialog, ko ga berem zdaj, slišim v ušesu. To je govorica hrvaških Istranov tam dol in teh tukaj, je avtentično, pristno zelo premišljeno, strokovno."

Knjiga o izjemnih ženskah, ki so pomembno prispevale k družinski ekonomiji, bile hkrati stik s svetom, med vasjo in bližnjim Trstom, je vredna branja, a tudi razmisleka o tem, kako je nekoč v Istri vladalo sožitje, kako so se med seboj razumeli in si pomagali. Prav v tem je Tomšičev prispevek v času današnjih obmejnih razprtij toliko bolj pomemben.

Neva Zajc


Zadnji prispevki