Trenutno se predvaja:
23. september 2019 ob 13:40 Novice

Popravljali bodo cesto med Kobaridom in Bovcem

Ker bo cesta zaradi tega popolnoma zaprta, bodo uredili staro cesto med Napoleonovim mostom in tolmunom Otoni, ki je že pred izgradnjo sedanje ceste povezovala kraje v Zgornjem Posočju.
MMC RTV SLO
Prihodnje leto bodo v Zgornjem Posočju začeli z obnovo regionalne ceste med Kobaridom in Bovcem. Foto: MMC RTV SLO

Kdaj bodo glavno prometno žilo med Kobaridom in Bovcem začeli prenavljati, ni natančno znano. Prav tako ne, koliko časa bo cesta zaprta; dinamika del bo odvisna od državnega proračuna, trenutno je prenova v fazi projektiranja. Medtem pa že delajo na poljski in gozdni poti mimo kampa Lazar, ki bo služila kot obvoz. Družba Elektro Primorska bo na njej najprej položila kable za nov električni kablovod med Kobaridom in Bovcem. Po tem pa bodo začeli z obnovitvenimi deli. Tomaž Willenpart, vodja Sektorja za investicije v ceste pri Direkciji RS za infrastrukturo.

"Rekonstruira se nekdanja mulatjera, ki bo na koncu asfaltirana in uredili bomo vse podporne in oporne konstrukcije, voziščno konstrukcijo. Je zahtevno gradbišče. Se je nekako čakalo na konec turistične sezone, ko je v kampu bistveno manj obiskovalcev."

Kjub zaprtju regionalne ceste na Občini Kobarid zagotavljajo, da bo promet v času obvoza potekal tekoče. Župan Marko Matajurc pojasnjuje, da bo pot iz Zgornjega Posočja celo krajša.

"To pomeni, da se bo samo po eni drugi poti, ki se zdaj pripravlja, odvijal promet. Tudi projektant je predvidel, da gre stvar čim bolj tekoče."

Vrednost del za ureditev obvozne ceste znaša okoli 1,7 milijona evrov, končana naj bi bila do konca leta. Po zaključku del bo obvozna pot ostala v uporabi za turizem.

"Kar pomeni za peš pot in kolesarjenje. Ker na območju Otona razmišljamo tudi o še eni brvi čez reko Sočo, kar pomeni krožna pot Napoleonov most v Kobaridu do Otona in nazaj, ki je že sedaj zelo aktualna in obiskana."

Župan še dodaja, da bo tudi v prihodnje ob izrednih razmerah obvozna cesta služila kot intervencijska pot.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki