Trenutno se predvaja:
31. marec 2020 ob 12:05 Novice

Portoroško letališče sameva

Letala so prizemljena, na večjih letališčih vzletajo in pristajajo samo tista s potniki, ki se vračajo domov, manjša, med katere spada tudi portoroško, samevajo.
Težko je reči, katero gospodarsko dejavnost bo epidemija koronavirusa najbolj prizadela. Letalski promet je med posebej ogroženimi. Tudi v Portorožu. Foto: arhiv BoBo
Težko je reči, katero gospodarsko dejavnost bo epidemija koronavirusa najbolj prizadela. Letalski promet je med posebej ogroženimi. Tudi v Portorožu. Foto: arhiv BoBo

Za Ljubljano in Mariborom je portoroško najmanjše med tremi mednarodnimi letališči pri nas. V veliki meri je usmerjeno v turizem, ki predstavlja velik delež dejavnosti. Glavna sezona je pred vrati in obeti gredo seveda v korak z ostalimi posledicami krize.

»V tem obdobju se ponavadi začne turistična sezona in bistven porast prometa. Letov iz tujine ni, okrnjen je tudi notranji promet in veliko vprašanje je, koliko ga sploh še bo v prihodnjih mesecih,« pravi namestnica direktorja Aerodroma Portorož, Valentina Kobal.

Namestnica direktorja Aerodroma Portorož, Valentina Kobal. Foto: Osebni arhiv

Letališče je seveda odprto, delujejo vse službe za nemoten potek letalskih operacij, poskrbeli so tudi za vse potrebne ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa. Nad vsemi pa je seveda tisti, ki nas poziva, naj ostanemo doma, kjer je tudi velika večina pilotov in potnikov.

»Onemogočeni so tudi panoramski oziroma turistični poleti,« še dodaja Valentina Kobal.
Takorekoč edina dejavnost primorskega okna v svet, ki v teh dneh poskrbi za vsaj nekaj tovrstne zvočne kulise nad Sečoveljskimi solinami, je letalska šola. A obeti so tudi tu vse slabši.

»Z najnovejšo uredbo o omejitvi gibanja med občinami pričakujemo dodaten upad šolanja, saj je več letalcev od drugod,« je še eden od aktualnih negativnih trendov, s katerim nas seznani Kobalova. Pojasnjuje še, da zaenkrat niso zabeležili nobenega evakuacijskega poleta ali pristanka: »Zaenkrat so bili vsi izvedeni preko brniškega letališča, nekaj pristankov Slovencev, ki so se vračali domov, smo imeli tik pred omejitvijo prometa. Pričakujemo pa, da se bo morda kakšen tovrsten polet pri nas zgodil v prihodnjih dneh in tednih.«

Zaenkrat torej v vseh pogledih neobetavno mrtvilo. Pomladne sezone ne bo, morda bo prejšnjim podobna vsaj poletna.

Sandi Škvarč


Zadnji prispevki