Trenutno se predvaja:
31. oktober 2020 ob 10:36 Novice

Portoroško Vilo Napoli bodo končno namenili starejšim

Izolski dom upokojencev je pred sedmimi desetletji dobil v dar Vilo Napoli v Portorožu. V njej namerava izvajati dnevno varstvo in nuditi začasno namestitev za starejše.
Denar za obnovo vile je dom dobil na razpisu, po svojih možnostih in potrebah pa mu bosta pri izvajanju programa pomagali tudi piranska in izolska občina. Foto: Reuters
Denar za obnovo vile je dom dobil na razpisu, po svojih možnostih in potrebah pa mu bosta pri izvajanju programa pomagali tudi piranska in izolska občina. Foto: Reuters

Vilo Napoli je izolskemu domu upokojencev podarila Virginia Viezzoli že leta 1951. Želela je, da bi v njej potekale dejavnosti za starejše, kar se bo kmalu tudi zgodilo. Ker pa je vila v slabem stanju, jo je treba prej obnoviti, pojasnjuje direktorica izolskega doma upokojencev Romina Zajc: "Dom upokojencev Izola, Casa del pensionato Isola, je bil uspešen na javnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, ki je pač namenjena izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev. Prijavili smo se za obe dejavnosti in bili pri tem uspešni."

Za dnevno varstvo bo na voljo 12 mest, za začasne namestitve pa šest. Oboje bodo lahko primarno koristili občani Pirana in Izole, starejši od 65 let. Občini sta se zavezali, da bosta domu v skladu s svojimi možnostmi pomagali pri izvajanju programa. Romina Zajc pravi: "Njuno pomoč bomo konkretizirali v nadaljevanju, ko se bodo pokazale točno določene potrebe po sodelovanju."

Obnova Vile Napoli bo zahtevna in celovita. Dom je zanjo pridobil 1,42 milijona evrov, končana pa naj bi bila še pred koncem prihodnjega leta.

"Začetek dejavnosti se lahko potegne tudi v leto 2023, odvisno od poteka obnove," nam je še povedala sogovornica.

Vila Napoli bo po obnovi in z novo vsebino dobila tudi novo ime; nekdanja lastnica je namreč želela, da bi jo poimenovali po njeni materi.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki