Trenutno se predvaja:
8. julij 2018 ob 11:27Novice

Poškodovanega italijanskega jamarja so ponoči prenesli iz jame

Jamarski reševalci so iz Netopirjeve jame prinesli poškodovanega italijanskega jamarja in ga ob pol štirih zjutraj predali nujni medicinski pomoči sežanskega zdravstvenega doma ter ga prepeljali na zdravljenje v izolsko bolnišnico.
nesreča v jami
Nesreča v Netopirjevi jami v bližini vasi Orlek pri Sežani se je zgodila v soboto okrog 13. ure. Foto: MMC RTV SLO

Pri reševanju, ki je bilo zaradi ozke in okrog 80 metrov globoke še neregistrirane podzemne jame zelo zahtevno, je sodelovalo 31 jamarskih reševalcev iz reševalnih centrov Postojna, Sežana, Tolmin, Ljubljana, Velenje in Kranj, je povedal vodja reševalne intervencije Maks Merela.

Nesreča v Netopirjevi jami v bližini vasi Orlek pri Sežani se je zgodila v soboto okrog 13. ure. 60-letnemu italijanskemu jamarju se je med plezanjem odkrušil oprimek in je padel na levi bok okrog tri metre na globini 80 metrov. Njegov jamarski kolega se je povzpel iz jame in poklical pomoč.

Do ponesrečenega jamarja se je spustil tudi zdravnik, sicer tudi jamarski reševalec, ki je ocenil, da bo ponesrečenega jamarja treba iz jame potegniti na nosilih. Sumil je namreč na hujšo poškodbo kolka in medenice. Reševalna akcija je skupno trajala 11 ur, je povedal vodja Jamarske reševalne službe Slovenija Walter Zakrajšek:

»Zaradi samih ožin v jami je bilo potrebno na petih mestih te ožine razširiti na primerno velikost, tako da smo lahko normalo izvlekli poškodovanca na nosilih. Da mu nismo povzročili večjih bolečin, ker po zadnjih podatkih je prišlo do zloma stegnenice zelo blizu kolka. Od starta premikanja pa do izhoda iz jame so nosila potovala tri ure in pol.«

Šlo je za izkušenega jamarja.

»To so starejši možakarji, jamarji, ki delajo skupaj na slovenski in italijanski strani v jamah. Šlo je za splet nesrečnih okoliščin.«

To je bilo letošnje prvo reševanje jamarskih reševalcev, vrhunec sezone v Sloveniji pa se šele začenja, dodaja Zakrajšek, z raziskavami jam na Kaninu in pod Tolminskim Migovcem. Na leto sicer opravijo od pet do osem posredovanj.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki