Trenutno se predvaja:
28. maj 2020 ob 12:53 Novice

Poskrbeti želijo za dostojanstvo varovancev

V Domu na Krasu v Dutovljah izvajajo projekt, katerega glavni namen je povečanje dostojanstva uporabnikov.
Letos načrtujejo 15 selitev, prihodnje leto 20 in tretje leto 35 selitev. Foto: Dom na Krasu/www.domnakrasu.si
Letos načrtujejo 15 selitev, prihodnje leto 20 in tretje leto 35 selitev. Foto: Dom na Krasu/www.domnakrasu.si

Gre za odrasle osebe z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju in za osebe z motnjami v duševnem razvoju, ki trenutno prebivajo v zelo slabih pogojih, saj se v domu soočajo z veliko prostorsko stisko. Pilotni projekt sofinancirajo Evropski socialni in kohezijski skladi ob pomoči države. Če se bo izkazal za uspešnega, ga bodo uporabili tudi v ostalih podobnih ustanovah v državi.

V prenatrpanih sobah Doma na Krasu se stiska tudi po pet varovancev, kar onemogoča kakovostno bivanje. Eden sodelujočih v projektu, Goran Blaško, pojasnjuje, da bodo na različnih lokacijah na Krasu, Obali in Goriškem vzpostavili več manjših bivanjskih skupnosti, v katerih bo nastanjenih največ šest uporabnikov:

"Gre za projekt Preobrazbe doma, kjer bomo v prvi fazi na nove lokacije, v bivalne enote, preselili 70 stanovalcev. Sama dinamika selitve bo potekala na tak način, da v letošnjem letu planiramo 15 selitev, drugo leto 20 in tretje leto 35 selitev."

V domu, v sklopu katerega delujeta tudi negovalni in varovani oddelek, v tem bivajo osebe, ki jih tja z odločbami napoti sodišče, je trenutno nastanjenih 174 stanovalcev. To pa presega normativ. Direktor Matjaž Prelc:

"Projekt deinstitucionalizacije prinaša stanovalcem en velik preskok v odnosu do sebe, veliko bo prinesel novih izkušenj, dal jim bo nove možnosti, da se vklopijo v družbo, da zaživijo življenje, kot ga živimo mi. Torej eno normalno življenje, za katerega so sedaj v domu prikrajšani.«

Točne lokacije enot zaenkrat še niso znane, vendar so dogovori v teku:

"Pogoj je, da jih ne skrijemo nekam na obrobje vasi ali mest, ampak da živijo res v urbanem okolju, z vso infrastrukturo, ki je na voljo tudi nam." Pri tem je imel v mislih tako javni prevoz, kot tudi pošto in trgovine.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki