Trenutno se predvaja:
24. julij 2017 ob 09:52 Novice

Poslovil se je veliki čedermac Viljem Černo

V soboto je umrl Viljem Černo, eden glavnih protagonistov družbenega, političnega in kulturnega življenja Slovencev v Benečiji.
false
Viljem Černo, eden glavnih protagonistov družbenega, političnega in kulturnega življenja Slovencev v Benečiji, je umrl v rojstnem Bardu v Terskih dolinah. Foto: TV Slovenija

Vsa povojna zgodovina Slovencev v Videmski pokrajini je bila povezana z nekdanjim profesorjem slovenščine iz Benečije, ki bi danes praznoval 80. rojstni dna. Bil je pobudnik in organizator vseh pomembnejših dogodkov, ki so se zgodili v tistem delu zamejstva od 60. let dalje, je povedala Jole Namor, predsednica Kulturnega društva Ivan Trinko. "Černo je bil prvi, ki je organiziral javna kulturna srečanja o slovenski kulturi, jeziku o osnutkih za zaščitni zakon in takrat niso bili lahki časi."

Njegova največja odlika je bila ta, da je povezal vse Slovence v Videmski pokrajini, ki so se zavzemali za ohranitev jezika in kulture ne glede na njihov svetovni nazor ali politično opredelitev, še dodaja. "To je bila njegova umetnost, brez njega tega ne bi dosegli. To pa je bil sploh pogoj, da smo obstali in se začeli uveljavljati."

Njegova smrt je zato velika izguba za Slovence v Videmski pokajini.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki