Trenutno se predvaja:
4. april 2020 ob 15:25 Novice

Posoški ribogojci ne prodajo rib

Tudi posoški ribogojci občutijo posledice trenutnih razmer. Ker so šole, vrtci in gostinski lokali zaprti, nastajajo viški rib.
V Ribogojnici Faronika ribe poskušajo prodati trgovinam, nekaj jih predelajo v druge izdelke in jim tako podaljšajo rok uporabe. Foto: Radio Koper
V Ribogojnici Faronika ribe poskušajo prodati trgovinam, nekaj jih predelajo v druge izdelke in jim tako podaljšajo rok uporabe. Foto: Radio Koper

Ribogojnica Faronika kljub izrednim razmeram skrbi, da delo poteka tekoče. Izpad naročil vrtcev in šol poskušajo nadomeščati. Direktorica ribogojnice Urška Bizjak.

"Ta izpad deloma nadomeščamo s pripravo konzumne ribe za večjega kupca in s tem ohranjamo zaposlitve delavcev. Vendar ne vemo, ali bodo ta naročila ostala tudi v prihodnje."

Bizjakova opaža, da ribe za prebivalstvo niso osnovno živilo.

"Kar je po svoje škoda, glede na to, da ima prekajena riba rok trajanja mesec dni, če je vakuumsko zapakirana. To je dolg rok trajanja za tako živilo, ki je hkrati visokokakovostno, zdravo in hranljivo."

Viški rib ostajajo v ribogojnici. S tem si sicer ustvarjajo zalogo, a to predstavlja tudi večji strošek vzdrževanja. Viške so ponudili tudi kot blagovno rezervo.

"Vendar zaenkrat ni interesa s strani države. Nimajo pripravljenega programa, s katerim bi ribe jemali kot morebitno blagovno rezervo. Temu namenjajo predvsem perutnico in goveje meso. Ostajamo prepuščeni sami sebi."

Zaradi ribiško-gojitvenega načrta, ki določa točne količine vložka, rib tudi ne morejo vlagati v reke. Za letošnjo ribiško sezono so ga že izvedli, od januarja do marca so v reke vložili dve toni šarenk in postrvi.

Meta Škvarč.


Zadnji prispevki