Trenutno se predvaja:
18. oktober 2019 ob 11:00 Novice

Pot okoli Julijskih Alp ne cilja na 'osvajalce' vrhov

Foto: Mitja Sodja
Foto: Mitja Sodja

Na 270-kilometrski poti, ki zajema 16 etap, pohodniki ne bodo osvajali vrhov, namenoma so jo speljali izven turistično najbolj obiskanih krajev. Krožna pot okoli Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka bo pohodnikom prikazala vse obraze te regije. Izhodiščna točka je v Kranjski Gori, seveda pa si lahko pohodniki etape prilagodijo. Gre za relativno enostavno pot, ki večinoma poteka po dolinah, zahtevni vzponi so trije: z Bleda na Pokljuko, iz Bohinja na Soriško planino in iz Loga pod Mangartom čez prelaz Predel.

Direktor Turizma Dolina Soče, Janko Humar: "To ni nova pot, ki bi jo kar narisali na zemljevid, ampak smo med sabo povezali veliko množico starih že obstoječih poti. Nekatere od teh so bile zelo dobro prehodne in vzdrževane, druge popolnoma zanemarjene in pozabljene. Tako da smo to »poštukali« med sabo. To je bilo kar zahtevno opravilo."

Juliana trail ne ponuja vzpenjanja na vrhove, ne tekmovanja na čas, ampak uživanje v območju, takšnem, kakršno je, še pojasnjuje Janko Humar:
"Želimo, da bi skozi pohodništvo, ki je najbolj prijazen način popotovanja in ki je najbližje ljudem, obiskovalcem omogočili, da spoznajo naše doline in spoznajo naše ljudi in njihove izkušnje, da navežejo tudi osebne kontakte in dobijo čim bolj osebno izkušnjo v kontekstu potovanja po naših krajih."

Pot ima velik pomen za celotne Julijske Alpe, meni župan občine Bovec Valter Mlekuž:
"Verjamem, da bo ravno tako dobro obiskana, kot je Pot miru. To je še ena ponudba, ki bo za celo dolino velik zalogaj."

Z novo pohodniško potjo bodo v Julijskih Alpah tudi podaljšali turistično sezono. V Zavodu za turizem Dolina Soče menijo, da bo na primorski strani, kjer je zima krajša, pot obiskana od 9 do 10 mesecev na leto.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki