Trenutno se predvaja:
23. oktober 2020 ob 12:30 Novice

Potrebe po prevozih starejših upravičujejo ponudbo te storitve na Goriškem

Ponudba brezplačnih prevozov za starejše se je na Goriškem dobro prijela in potrebe niso nič manjše tudi v zdajšnjih epidemioloških razmerah.
Prevozi po opravkih so za marsikaterega starostnika zelo dobrodošli. Foto: Pixabay
Prevozi po opravkih so za marsikaterega starostnika zelo dobrodošli. Foto: Pixabay

Nekoliko manjše je mogoče zanimanje na Kanalskem, medtem ko je v Novi Gorici in Ajdovščini prošenj za prevoze starejših od 65 let do zdravstvenih storitev še vedno veliko. Težav za zdaj tudi ni s prostovoljci, ki opravljajo tovrstne prevoze, ugotavljajo še njihovi nosilci.

Metoda živi v Novi Gorici sama, z majhno pokojnino: "Zelo sem zadovoljna, takoj sem dobila storitev, sem šla k zdravniku in nazaj, lepo vse v redu. Šofer v redu, nimam pripomb."

Dušan Fakuč je mlajši upokojenec in prostovoljec: "Mi odgovarja, vsekakor. Da zapolnim dopoldne, mi je v redu. To delam res iz veselja."

Za tovrstne GO šofer prevoze na ožjem Goriškem skrbi Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Predsednik Igor Miljavec: "V povprečju je en prevoz na dan, ampak dejansko pridejo tudi do štiri storitve. Pozna se korona. Kljub težavam bomo storitev opravljali naprej."

Na Ajdovskem prevažjo zdaj uporabnike samo do zdravstvenih storitev, ne pa tudi do trgovin in bank. Koordinator Sopotnika Matjaž Jazbar: "Ni prav veliko drugače kot prej, razen, da je v avtu samo en uporabnik naenkrat. Prej pa so bili po dva ali trije, odvisno, koliko je bilo potreb po prevozih."

Na Kanalskem je bilo v začetku veliko zanimanja za te prevoze, zdaj je tega manj, ugotavlja Klara Golja s kanalske občine: "Najverjetneje zaradi razmer v zvezi s koronavirusom. Tu je še posebej potrebno poudariti, da so ti prevozi namenjeni res tistim ljudem, ki nimajo nikogar."

Starostniki potrebujejo prevoze tudi v ostalih krajih na Goriškem, zato bi se lahko pridružile tudi ostale občine, menijo še izvajalci te storitve.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki