Trenutno se predvaja:
5. marec 2020 ob 12:01 Novice

Potrjen drugi primer okužbe z novim koronavirusom

Po tem, ko so sinoči virus potrdili pri 60-letnem moškem, so z NIJZ sporočili, da je okužena tudi oseba, ki je bila z njim v stiku. Ne hodite brezglavo v ambulanto!
Zabojnik je operativen, a ni za radovedneže! Radio Koper/Mateja Brežan
Zabojnik je operativen, a ni za radovedneže! Radio Koper/Mateja Brežan

Vsi, ki so 29. 2. potovali z letom ATR938 na letališče Marco Polo, in imajo znake okužbe s koronavirusom, naj po telefonu pokličejo zdravnika. Kdor je bil 29.2. med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, naj pokliče 031/619 118; tam se je mudil okuženi moški.

Ob enoti koprskega zdravstvenega doma na Bonifiki je začela delovati izolirnica, ki bo služila pregledom in jemanjem brisov ob sumu na okužbo z novim koronavirusom. Za zdaj bo za to zadolžena ekipa z redno razporejenim dežurnim urgentnim zdravnikom. Dobili so natančna navodila za ukrepanje ob pozitivnem rezultatu testa.

Gre za zunanji opremljen in komunalno priključen zabojnik, v katerem bo osebje obravnavalo morebitne primere z območij, ki jih pokrivajo zdravstveni domovi Piran, Koper, Izola, Sežana in Ilirska Bistrica. Strokovna direktorica koprskega, Ljubica Kolander Bizjak:

"Mi smo vstopna točka za potencialno okužene ljudi s koronavirusom Covid19 in delujemo za vse prebivalce, ki jih pokrivajo ti zdravstveni domovi."

Še vedno velja, da ob sumu na okužbo najprej pokličemo svojega zdravnika, ki bo dal točna navodila.

"Res to bi prosila vse ljudi: ne hodite brezglavo v ambulanto. Pomislite na ljudi, ki jih lahko okužite in pomislite, da lahko okužite tudi zdravnike. Če bodo šli zdravniki v izolacijo, vas ne bo imel kdo zdravit."

Če je osebni zdravnik odsoten, je treba poklicati v urgentno ambulanto.

"In če se slučajno ne javijo, pomeni, da je zasedeno. Počakajte malo in pokličite ponovno."

In kateri so znaki?

"Imate visoko temperaturo, ki je enaka ali večja 38 stopinj Celzija, kašljate ali težko dihate in ste bili na območjih, ki so okuženi s tem virusom."

Zabojnik je že operativen, pred njim pa je tudi že precej radovednežev, še pravi Ljubica Kolander Bizjak in opozarja:

"To ni predstava, to je resno delo. Prosim, da ne ovirate našega dela."

Izolirni kontejner ne bo služil zgolj trenutnemu stanju s koronavirusom, ampak v bodoče tudi v primerih drugih nalezljivih bolezni kot so ošpice, vodene koze, gripa.

Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Poklicali smo štirinajst ambulant. Skoraj polovica zdravnikov danes dela popoldne, trije so na dopustu, trije se niso javili oziroma so bili zasedeni. V dveh ambulantah so nam povedali, da se oglašajo ves čas obratovanja, lahko pa se zgodi, da imajo zaseden telefon, zato je potrebno vztrajati. Zatrdili so, da veliko klicev, povezanih s koronavirusom, nimajo. V nekaterih ambulantah so telefonsko dosegljivi le štiri ure, tako vsaj obveščajo posneta sporočila na telefonskih tajnicah. V izolskem zdravstvenem domu so se organizirali tako, da obiskovalce že na vhodu počaka medicinska sestra, ki vsakega povpraša o počutju in daje napotke.

Mateja Brežan in Nataša Ugrin Tomšič


Zadnji prispevki