Trenutno se predvaja:
15. september 2020 ob 08:08 Novice

Pouk se začenja tudi v sosednji Furlaniji Julijski krajini

V šolske klopi so se po skoraj polletnem premoru danes vrnili tudi učenci šol s slovenskim učnim jezikom v sosednji deželi Furlaniji Julijski krajini.
Novo šolsko leto je tudi v Italiji zaznamoval pojav novega koronavirusa. Foto: BoBo
Novo šolsko leto je tudi v Italiji zaznamoval pojav novega koronavirusa. Foto: BoBo

Prvi dan pouka je bil za približno 4500 malčkov, učencev in dijakov namenjen privajanju na nova pravila, ki se jih morajo držati v času pandemije koronavirusne bolezni. Ta kot kaže ne povzročajo toliko težav kot jih okostenel šolski sistem.

Pročelje liceja Franceta Prešerna na Vrdelski cesti v Trstu. Foto: Wikipedia

Dijaki tržaškega liceja France Prešeren so si ob prihodu disciplinirano razkuževali roke in se varnostne razdalje ter nošenja mask držali vse do svoje klopi. Jakob Kralj, dijak zadnjega letnika, nam je pojasnil: "Smo vsi veseli, da smo se vrnili v šolo, da smo spet srečali svoje sošolce in profesorje." Njegov kolega Leo Filipovič je ob tem dodal: "Upam, da bomo uspeli zdržati do konca, da bodo vsi upoštevali pravila in da ne bo treba zapreti šole ali kaj takšnega."Licej letos obiskuje 270 dijakov. Z vpisom so zadovoljni, pove ravnateljica Loredana Guštin: "Težave povzroča prostorska stiska, s katero se slovenske srednje šole v Trstu soočajo že dobrih deset let - odkar prenavljajo eno od stavb. Preglavice vsako leto povzroča tudi zaposlovanje.

Ministrstvo je letos šolam obljubilo dodatne zaposlitve za lažje uresničevanje ukrepov sprejetih za zajezitev širitve virusa, a jih tako kot enojne klopi ali zabojnike, kjer naj bi uredili dodatne učilnice, marsikje niso še dočakali. Kljub vsemu je bila dobra volja danes prisotna na vsakem koraku. Giuliana Sosič, učiteljica OŠ pri Sv. Ivanu v Trstu. "So samo dodatna pravila, pouk pa je spet pouk, v prisotnosti, da jih vidiš, da reagirajo."

Stik s šolskim okoljem je za učence šol s slovenskim učnim jezikom še toliko pomembnejši, saj za marsikoga slovenščina doma ni prvi jezik.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki