Trenutno se predvaja:
9. december 2019 ob 10:37 Novice

Povolilno leto v občinah Brda, Šempeter-Vrtojba in Ankaran

V Brdih in Šempetru-Vrtojbi se politika vodenja občin po lanskih volitvah ni spremenila. Tudi občina Ankaran gre naprej z enakim ritmom, nekateri si želijo hitrejših sprememb.
Mužič, Strmčnik, Turk: različni načini vodenja. Foto: Radio Koper, Bobo
Mužič, Strmčnik, Turk: različni načini vodenja. Foto: Radio Koper, Bobo

Občino Brda vodi starosta med slovenskimi župani Franc Mužič, ki med občani že četrt stoletja uživa zaupanje. Letos so praznovali 25-letnico delovanja in ravno toliko časa jo vodi Mužič. Znan je po povezovalnosti. Politike ne vodi levo ali desno oziroma od enega do drugega mandata. Odločitve s svetniki in z vaškimi skupnostmi sprejema s konsenzom, uspešen je pri pogovorih z državnimi uradniki. Rezultat je viden: Brda so se iz nekoč zaostalega podeželskega obrobja razvila v eno najbolj privlačnih slovenskih turističnih destinacij.

Po slogu vodenja je šempetrsko-vrtojbenska občina diametralno nasprotje briški. Milan Turk ni timski človek - o večjih težavah in razvojnih načrtih občine se s svetniki in drugimi deležniki bolj malo posvetuje in ne deluje povezovalno. Tako bi lahko povzeli očitke nekaterih svetnikov in tekmecev iz lanske predvolilne kampanje. In še, da ne rešuje težav, ki sicer resda niso občinske, vendar jih ima na svojem dvorišču. To sta predvsem propadajoči socialni center v Vrtojbi, moteča asfaltna baza, zdaj pa mu je »z neba padel« še Hit Šport center. Turk sicer pravi, da so to prioritete občine, da sodeluje pri iskanju rešitev, da se le-te nakazujejo, vendar hkrati dodaja, da niso v pristojnosti občinskega sveta ali župana. So pa letos občani dobili težko pričakovano kolesarsko stezo med Bazaro in Šempetrom, pred kratkim pa so s pomočjo evropskih sredstev v okviru EZTS-ja uredili tudi komunalno infrastrukturo za rekreacijski center v Vrtojbi.

V Ankaranu otipljivih rezultatov ni, župan stavi na kakovost življenja

V Ankaranu so volivci drugi mandat brez težav in v prvem krogu znova zaupali Gregorju Strmčniku. Čeprav je slišati, da si nekateri občani želijo hitrejših in vidnejših sprememb, razvoj občine tudi v drugem mandatu vodi s ciljem izboljšati kakovost življenja Ankarančanom. Letos je občina prvič dobila manj denarja zaradi nove delitve luške koncesnine, zaradi česar je morala kakšen načrt opustiti. V primerjavi z ostalimi občinami v Slovenski Istri se Ankaran pri načrtovanju razvoja mora prilagajati ali dogovarjati še z državo, saj tretjino občine urejajo državni prostorski načrti. Delitvena bilanca s Koprom še ni zaključena, kadrovsko občinska uprava še ni popolnjena. V prvem letu drugega mandata so župan in občinski svetniki v Ankaran pripeljali Sopotnike, ki poskrbijo, da imajo starejši občani brezplačen prevoz. Vzpostavili so upravne svetovalnice in informacijske točke za starejše, nadgrajujejo skrb za otroke in mladostnike. V Krajinskem parku Debeli rtič so uredili parkirišča in vzpostavili naravovarstveni nadzor. V prihodnje pa napovedujejo za uporabnike parka dražje ukrepe. Občina je skupaj z občani izpeljala prve korake za gradnjo dolgo pričakovanega pokopališča. V prvem letu so poskrbeli za prepoznavnost občine z oblikovanjem občinskih simbolov. Prihodnje leto bodo sprejeli občinski prostorski načrt, v katerem bodo uokvirili želje občanov in vlagateljev. Marsikateremu od slednjih je občinska oblast že pokazala vrata.

Nataša Uršič, Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki