Trenutno se predvaja:
4. december 2020 ob 14:34 Novice

Povratnike in turiste iz tujine bo v Italiji za božič in novo leto pričakala obvezna karantena

Število dnevno prestreženih novih okužb je v Italiji stabilno - včeraj so jih našteli 23.225. Zato pa skrbi visoko število smrtnih žrtev: včerajšnjih 993 je največ od začetka epidemije.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri pripravi novih ukrepov, ki v državi veljajo od danes, je zato prevladala previdnost: italijanski prazniki bodo v veliki meri omejeni na domače okolje. In še nekaj: povratnike in turiste iz tujine bo v Italiji za božič in novo leto pričakala obvezna karantena.

Italija tudi decembra ohranja sistem treh območij z različno ostrimi ukrepi za zajezitev epidemije. Premier Giuseppe Conte verjame, da bo večina dežel do praznikov prešla v najbolj sproščeni, rumeni režim - toda ponovni vzpon epidemijske krivulje hoče Italija preprečiti s posebnim režimom med prazniki.

Med 21. decembrom in 6. januarjem bo gibanje povsod omejeno na lastno deželo. Še ostreje bo na božič, štefanovo in novo leto, ko prehajanje občinskih meja ne bo dovoljeno nikjer. Italija ohranja policijsko uro med 22. in 5., ki bo na novo leto podaljšana do sedme. Vlada hoče tako preprečiti množična druženja in izlete; izjema so premiki zaradi službe, nujnih potreb in zdravstvene oskrbe, ter povratek domov.

Trgovine bodo ob delavnikih lahko odprte do 21. ure, trgovski centri z izjemo osnovne preskrbe ob koncih tedna ostajajo zaprti. Božične polnočnice bodo prestavili na 20. uro.

Do 6. januarja bodo zaprta vsa smučarska središča. Hoteli ostajajo odprti, toda praznične večerje lahko postrežejo samo v sobah; gostinski lokali se še naprej zapirajo ob 18h.
Srednješolci zaenkrat ostajajo doma: v šole se bodo vrnili 7. januarja.

Italija bo med 21. decembrom in 6. januarjem uvedla obvezno štirinajstdnevno karanteno za vse, ki prihajajo iz tujine, pa naj gre za povratnike od tam ali za tuje turiste. Vlada hoče tako odvrniti državljane od počitnic v državah, kjer bo vladal bolj sproščen režim.

Janko Petrovec


Zadnji prispevki