Trenutno se predvaja:
21. maj 2020 ob 13:22 Novice

Pozivi k odpravi zaščitnih omejitev za časnike vse glasnejši

Slovensko združenje medijev je na vlado, ministrstvo za kulturo in NIJZ naslovilo poziv za izvzetje časnikov in druge periodike iz zaščitnih ukrepov, ki jih morajo spoštovati javni lokali v času grožnje širjenja novega koronavirusa.
Patricija Umar, direktorica Primorskih novic, pravi, da mediji ne želijo ostati ujeti v ukrepih, ki so v tej fazi, ko je epidemiološka slika boljša, neživljenjski. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Patricija Umar, direktorica Primorskih novic, pravi, da mediji ne želijo ostati ujeti v ukrepih, ki so v tej fazi, ko je epidemiološka slika boljša, neživljenjski. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

"Koronavirus je slovenskemu gospodarstvu na splošno prinesel velike težave," so sporočili iz združenja, pri tem pa kot neposreden učinek omenili izpad prihodkov, kot posreden pa finančno nelikvidnost in pomanjkanje sredstev za zagon operacij, ki naj bi jih gospodarstvo potrebovalo, ko se bo na trgu znova vzpostavilo povpraševanje.

"Najrazvitejše evropske države medijski industriji v teh kriznih časih pomagajo tako neposredno (finančno) kot posredno (s participacijo pri pokrivanju stroškov produkcije in distribucije). Ker v Sloveniji noben tak ukrep ni predviden, hkrati je celo predvideno zmanjševanje sicer minimalnih sredstev podpore ustvarjanju vsebin s strani ministrstva za kulturo, bi odprava omejitev pri distribuciji tiskane periodike v javnih prostorih in lokalih posredno pomenila pomembno pomoč medijem, predvsem najkvalitetnejšim," so poudarili v združenju.

Direktorica Primorskih novic Patricija Ukmar: "Ob tej epidemiološki sliki, za katero pravijo, da imamo najboljšo v Evropi, in rahljanju ukrepov, tudi mi pričakujemo razumne odločitve odgovornih, ki naj bodo povezane z omogočanjem dostopa do tiskovin v lokalih, knjižnicah, trgovinah. To bi nam, medijem, omogočilo takojšnjo vzpostavitev odpovedanih naročniških razmerij, ki smo jih imeli, in ustvarjanje nujno potrebnih prihodkov za zagotavljanje delovnih mest v medijskih družbah. Prakse, ki so povezane z omogočanjem dostopa do tiskovin, se razlikujejo od države do države. Sosednja Hrvaška, ki je v boju s covidiom-19 tako uspešna kot Slovenija, časopisov in revij na javnih mestih ne prepoveduje. Po uspešnem boju, ki je rezultat vseh nas, mediji ne želimo ostati ujeti v ukrepih, ki so v tej fazi, ko je epidemiološka slika boljša, neživljenjski."

Odprava omejitev, vsaj na področju distribucije tiskanih edicij v lokalih in javnih institucijah, bi po besedah Slovenskega združenja medijev pomenila, da bi mediji lahko večino teh naročnin obnovili in tako zagotovili dodatno varnost za svoje zaposlene. V obdobju krize bodo namreč prihodki založniških medijskih družb temeljili predvsem na prodaji njihovih edicij, so izpostavili. Priliv prihodkov iz oglaševanja bo v času recesije manjši in temu se ni moč izogniti, so sklenili.

Glede na priporočila NIJZ morajo gostinci gostom onemogočiti dostop do časnikov in revij.

STA


Zadnji prispevki