Trenutno se predvaja:
6. september 2019 ob 13:24 Novice

Pravilnik o kompetencah srednjega medicinskega kadra razburja stroko

Priprava dokumenta je terjala veliko časa in intenzivnih usklajevanj, a, kot kaže, to ni bilo dovolj za zapolnitev vseh vrzeli. Mnogi namreč po tem sistemu nazadujejo oziroma ne smejo več opravljati dela, ki ga obvladajo.
BoBo|Za preskakovanje čakalnih vrst je bilo treba plačati tudi 20.000 evrov.
Srednje medicinske sestre in zdravstvene tehnike pravilnik deli v tri skupine glede na to kdaj so se šolali, kdaj zaposlili, koliko let delovnih izkušenj imajo ter kolikšen delež z opravili, ki presegajo njihove kompetence. Foto: BoBo

Po dolgih letih se končno ureja status srednjim medicinskim sestram z najdaljšim stažem oz. tistim, ki so v zadnjih 15 letih najmanj 12 let vsaj pol delovnega časa opravljali delo, ki presega njihove kompetence. Priznava se jim poklicna kvalifikacija diplomiranih medicinskih sester in znotraj zakonsko dopustnega daje možnost nekoliko boljšega plačila za delo, ki ga dejansko opravljajo. A slaba volja ostaja. Zakaj, pojasnjuje Maja Praček iz Zdravstvenega doma Izola:

"Problem je, da veliko delodajalcev v preteklem delu srednjim medicinskim sestram ni prepoznalo preseganja kompetenc v dovolj visokem odstotku in posledica tega je veliko slabe volje. Morda je zakon preveč splošen in mnoge, ki bi jih bilo potrebno nagraditi, ne nagradi. "

Na slabšem pa so tudi tisti, ki so že nabrali bogate izkušnje in so s tem bistveno prispevali k uspešnosti zdravstvenega tima, a jih sistem zdaj vrača na raven bolničarjev. Marko Grdina iz Zdravstvenega doma Piran pravi, da se tudi sestram, šolanih v 80. letih, dela krivica:

"Zato, ker so bile takrat izšolane, da počnejo veliko več stvari, kot so kasneje učili zdravstvene tehnike. To, da zdaj zdravstveni tehniki ne smejo niti posneti EKG-ja in ga izročiti zdravniku v odčitavanje, mi je kot predstavniku stroke zdravstvene nege v našem zavodu težko razumljivo."

Delodajalci so zaposlene tudi dodatno usposabljali za določene poklicne aktivnosti, ki jih sedaj ne smejo več opravljati. Da bi to zdržalo trenutno stanje, bi morali zavodi dobiti ustrezen kadrovnski načrt že pred leti, še izpostavlja Grdina.

"Problem je bil, po mojem, ravno v neusklajenosti Zbornice zdravstvene nege, Ministrstva za zdravje in ZZZS-ja."

Pračkova opozarja še na možnosti finančnih zagat zavodov:

"Kompetenčni model v smislu delokroga ne sledi temu, kar ZZZS dejansko financira."

Po naših informacijah so zelo nemirni tudi v samem Sindikatu zdravstvene nege. V Koordinaciji zdravniških organizacij pa pozivajo ministra k preklicu novega pravilnika. Omenjajo možnosti slabšanja kakovosti zdravstvene nege, s čimer pa se naši sogovorci ne strinjajo.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki