Trenutno se predvaja:
18. januar 2019 ob 09:58 Novice

Prebivalci Gradišča vnovič opozarjajo na vse večje razpoke na svojih hišah

Velike težave jim povzroča tudi neustrezno odvodnjavanje meteornih in fekalnih voda. Z razmerami so še enkrat več seznanili odgovorne na občinski ravni in strokovnjake. Ti opozarjajo tudi na nestrokovno gradnjo ali obnavljanje hiš in pozivajo k ukrepanju.
Radio Koper/Valter Pregelj|
Prebivalci so pristojne znova opozorili na zaskrbljujoče razpoke. Foto: Darko Humar

Foto: Darko Humar

Ljudje na Gradišču nad Prvačino so obupani in z živci vse bolj na tankem: "Hiša poka, vsak dan bolj. Ne moreš spat. Vsaj kakšno pomoč od občine čakamo, ker ne vemo, kaj bo," se priduša Peter Majer, Alan Marošević slikovito dodaja: "En dan bomo enostavno, jaz v Renčah, sosed v Vipavi dol."

Dolores Lukežič nam pokaže sesedanje in odstopanje zidov: "Pričakujemo, da začnejo vsaj sanirati kanalizacijo."

Novogoriška občina ima projekte pripravljene, poudarja dolgoletni predsednik gradiške krajevne skupnosti Miro Kerševan: "V lanskem letu mislim, da je vložila 150 do 200 tisoč evrov. Pripravila je že kritične točke, tam kjer so geologi predlagali."

Geolog Klemen Sotlar pojasnjuje: "Vsekakor je treba čim prej urediti meteorno in fekalno odvodnjavanje vode, zato ker to divje spuščanje v pobočje ali pa kar ob temelje hiš je najslabše, kar se lahko dogaja."

Razmere so resne, poudarja svetovalec za zaščito in reševanje na mestni občini Nova Gorica Andrej Biaggio. "Trenutno sredstev za sanacijo ni. Imamo pač neko postavko, ki je za intervencije in s tiste postavke se črpa take zadeve za meritve."

Te – za razliko od stanovalcev – večjih premikov tal ne beležijo. A ljudje na Gradišču nad Prvačino pričakujejo od lokalne in državne oblasti konkretne ukrepe.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki