Trenutno se predvaja:
12. september 2020 ob 12:25 Novice

Prebivalci obmejnega pasu FJK gorivo točijo ceneje

V Deželi Furlaniji Julijski krajini so prebivalci obmejnega območja deležni posebne ugodnosti pri nakupu goriva.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Deželna vlada je z začetkom septembra z nekaterimi italijanskimi lastniki naftnih družb dosegla dogovor o znižanju cen, ki so primerljive s cenami v Sloveniji. Cene bencina in dizla so pri nas so že nekaj mesecev nespremenjene. Ostajajo pri enem evru za liter, drugače je na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, kjer cene naftni trgovci določajo sami.

S posebno deželno kartico za gorivo lahko prebivalci obmejnega pasu v Furlaniji Julijski krajini točijo gorivo ceneje. Z začetkom septembra je namreč dežela z lastniki nekaterih naftnih družb v Italiji dosegla dogovor o znižanju cen od 20 do 30 centov na liter goriva. Dogovor velja do konca meseca, nato bo sledila odločitev, ali bodo ukrep, s katerim se je cena znižala na okrog evro za liter goriva, tudi podaljšali. Poleg tega ostaja dodaten popust za lastnike hibridnih vozil. Nižjih cen so sicer deležni imetniki posebne deželne kartice za gorivo.

Na Trgovinski zbornici v Trstu, kjer kartice izdajajo, pravijo, da so že v prvih dveh dneh prejeli nekaj manj kot 200 vlog za izdajo, oziroma podaljšanje kartic. O ugodnostih, ki jih kartica prinaša, smo vprašali tudi Tržačana, ki sta se ustavila v bližini enega izmed bencinskih servisov na slovenski strani: "Izkoristimo nakupovanje in točenje goriva ali pa pridemo samo zaradi bencina. Je ugodno. Stvar navade. Običajno se ustavimo tukaj. Deželno kartico imam, seznanjen sem tudi, da so ugodnosti, vendar ne vem točno kakšne so cene."

Na OMV Slovenija pravijo, da v zadnjih desetih dneh niso opazili sprememb pri obisku obmejnih bencinskih servisov. Letos so, v primerjavi z lani, od spomladi naprej beležili manjši promet na bencinskih servisih ob mejnih prehodih z Italijo, predvsem zaradi ukrepov ob epidemiji in manjši pretočnosti gostov. Za zdaj pa še težko ocenjujejo, kako bo ta novost vplivala na obisk obmejnih servisov v prihodnje.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki