Trenutno se predvaja:
30. november 2019 ob 14:54 Novice

Prebivalci se morajo pred poplavami zaščititi sami

Občina Piran je skupaj s Civilno zaščito Piran, prostovoljnim Gasilskim društvom Piran in Gasilsko brigado Koper na Tartinijevem trgu v Piranu pripravila predstavitev samozaščitnih metod pred poplavami.
Na Tartinijevem trgu so bili prisotni različni izdelovalci in ponudniki zaščitne opreme. Foto: Radio Koper/Armin Sejarić
Na Tartinijevem trgu so bili prisotni različni izdelovalci in ponudniki zaščitne opreme. Foto: Radio Koper/Armin Sejarić

Vsioko plimovanje je v minulih tednih precej prizadelo obalna mesta. Prebivalci so bili zelo ranljivi. Predvsem na začetku se niso dovolj pripravili in prav zaradi tega je občina Piran skupaj s Civilno zaščito Piran, prostovoljnim Gasilskim društvom Piran in tudi Gasilsko brigado Koper pripravila predstavitev samozaščitnih metod pred poplavami. Na Tartinijevem trgu so bili prisotni različni izdelovalci in ponudniki zaščitne opreme. Kaj so povedali prebivalci, ki so si prišli ogledati predstavitev na Tartinijev trg?

"Vidim, da je praktično, žaklj eni potrebno vleči levo in desno. Samo zalepiš in drži."

"Zdaj gledam to, kaj delajo za to zaščito... To je prav, je strah, saj se topijo led tam notri. Kot pravijo, bodo vsako leto poplave."

"To se je vedelo v Sloveniji, tudi na podeželju se je vedno gradilo tako, da so bile hiše v varovanem, da ni bilo vodotokov, da ni bilo možnosti plazov. Zdaj se pa gradi kjerkoli, kakorkoli. Narava ima svoje zakone in če ne bomo mi poslušali naravo, nas bo narava zelo kaznovala."

Gasilci so ponujali nasvete in predstavljali pravilno nameščanje protipoplavnih vreč. Foto: Radio Koper/Armin Sejarić

Zakaj je samozaščita pred poplavami najbolj pomembna? Poveljnik Civilne zaščite Piran Egon Štibilj:

"Samo na tam način se lahko zaščitimo. Če čakamo, da nas pridejo gasilci reševati, bo že prepozno. Zaradi tega imamo danes na trgu predstavitev, da si lahko krajani pogledajo, s čim se lahko samozaščitijo in preprečijo, da bi prišlo do večje škode v stanovanjih."

Vse štiri občine še pozivajo tiste prebivalce, ki so bili prizadeti v poplavah, da morebitno škodo prijavijo.

  • Armin Sejarić

Zadnji prispevki