Trenutno se predvaja:
13. julij 2019 ob 12:58 Novice

Pred 99 leti so fašisti požgali Narodni dom v Trstu

Narodni dom v Trstu je bil dopoldan pretesen za vse, ki so želel obuditi spomin na požig pred 99 leti ter opomniti, zakaj je treba tudi po skoraj sto letih še vedno opozarjati na dejanja fašistov.
Glasbena matica|Glasbena matica
V Trstu smo slišali tudi željo, da bi Narodni dom prihodnje leto obiskala oba predsednika držav ter da bi bil v celoti vrnjen slovenski narodni skupnosti Foto: Glasbena matica

Slovenske besede na slovesnosti ob obletnici požiga so danes izrekali tudi italijanski govorniki in vsi, v prepolni dvorani, pozivali k spominu na tragične dogodke po prvi svetovni vojni ter sožitju.

Požiga Narodnega doma se moramo spomniti, saj se fašizem, kot smo ga poznali, zagotovo ne bo vrnil v isti obliki, je dejal tržaški zgodovinar Raoul Pupo:

"Vendar zavedajmo se, da so mikrobi, ki so sprožili infekcijo, ponovno v krogu: to so politično sovraštvo, nestrpnost, nacionalno izključevanje, iskanje grešnih kozlov, mit o neposrednem odnosu med poglavarjem in ljudstvom, pri čemer reprezentativne institucije enostavno preskočimo, neobzirnost zaradi porazdelitve in ravnovesja med oblastmi, rasizem. Povsem neplodno je, da se sprašujemo, ali ima organizem naše demokracije dovolj protitelesc. Če smo danes tukaj, ni samo zato, da bi obeležili preteklost, pač pa zato, da ponovno potrdimo naša civilna prizadevanja v sedanjosti."

Boris Pahor je kot sedemletni deček gledal požig in to opisal v več knjigah. Še danes ga boli, da se o fašizmu ne govori dovolj:

"Slovenija mora imeti tudi lekcijo o fašizmu v svojih šolah."

Slovesnost sta skupaj pripravili obe krovni organizaciji SKZG in SSO, kot nekakšno generalko pred-100 obletnico prihodnje leto. Predsednik republike Borut Pahor:

"Želim si, da bi prihodnje leto tukaj skupaj z vami obeležila ta jubilej, skupaj z italijanskim predsednikom Mattarello."

Kdaj bo Narodni dom kot piše v zaščitnem zakonu, vrnjen slovenski skupnosti? Tega danes ne ve nihče. Iz njega se mora izseliti Fakulteta za prevajalce, dežela mora spremeniti dokumente in zagotoviti denar za druge prostore.


Zadnji prispevki