Trenutno se predvaja:
30. julij 2020 ob 12:00 Novice

Pred dopustom z avtodomom se je treba dobro pripraviti

Počitnice z avtodomom so želja mnogih, žal je manj je tistih, ki si jih bodo lahko privoščili. Avtodom ponuja svobodo in možnost spoznavanja številnih krajev in ljudi.
Postajališče za avtodome v Kopru. Foto: Radio Koper
Postajališče za avtodome v Kopru. Foto: Radio Koper

V projektu Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji trenutno sodeluje več kot 90 občin - partneric. Vseh postajališč je več kot 160, načrtujejo še približno 40 novih. Zadnje so pred dobrim mesecem odprli tudi v občini Hrpelje - Kozina. Tudi v Evropi je Slovenija vse bolj prepoznavna točka oddiha, ima tudi vse več avtodomarjev.

A na pot s tako imenovano 'hišico na kolesih' je treba kreniti dobro pripravljen, predvsem pa je treba tak dopust načrtovati pravočasno. Prav povsod se z avtodomom sicer ne bo mogoče pripeljati, npr. v mestna središča ali po ozkih podeželskih cestah. Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije svetuje: "Avtodom je kombinacija vožnje in stanovanja, mislim, da je najmanj primerno, če se nekam odpeljemo in se tam zaparkiramo za en teden, 14 dni. Raje se odločimo za vožnjo od kraja do kraja in vsak dan prevozimo nekaj deset kilometrov, raje kot nekaj sto."

Najprej je treba predvideti termin potovanja. Če gre za visoko sezono ali tradicionalne šolske počitnice, se je dobro dogovoriti za najem že pol leta prej. Osnova je najemna pogodba, ki jo je treba pred podpisom res dobro prebrati in morebitne nejasnosti takoj razčistiti. Pogodba zajema tudi člen o pogojih za njeno prekinitev; kakšne obveznosti prinaša? "Obveznosti najemodajalca so razmeroma preproste," pojasnjuje Okorn, "se pravi, avtodom mora biti ustrezno opremljen, biti mora registriran, pripravljen na vožnjo. Pri potrošniku, ki bo tak avtodom najel, pa je seznam obveznosti res dolg."

Oddih z avtodomom zahteva predhodno načrtovanje dopusta. Foto: Shutterstock

Tako obliko dopustovanja približa dobro načrtovanje, predvsem stroškov. Med predvidljive spada cena najema, v visoki sezoni na dan stane najmanj 150 evrov, izven sezone že od 100 evrov naprej: "Ponavadi je v drobnem tisku napisano, kaj je z zavarovanjem, kaj je z odbitno franšizo. To pomeni, da del škode, če nastane, v vsakem primeru krije potrošnik."

Višina varščine se giblje od nekaj sto pa tudi do več kot 1000 evrov. In gorivo? "Avtodomi porabijo pri vožnji po avtocesti najmanj 12 litrov goriva na 100 kilometrov. Seveda pa lahko pride tudi do stroškov kazni ali napačnega parkiranja."

Prenočevanja na postajališčih stanejo od 5 evrov na noč naprej, v kampih tudi po 50 evrov na noč. Tu so še cestnine, poraba vode in elektrike, plina. Je preveč? Novi avtodomi stanejo od 50 tisoč evrov naprej.

Mateja Brežan

Pogovoru z Boštjanom Okornom lahko prisluhnete s klikom na povezavo.

Zadnji prispevki