Trenutno se predvaja:
25. maj 2019 ob 15:59 Novice

Radio Koper praznuje sedem desetletij obstoja

Visok jubilej sta sestrski radijski postaji, Radio Koper in Radio Capodistria, obeležili kar na domačem dvorišču. Nastopili so Anika Horvat z Big Bandom RTV Slovenija ter Veseli svatje.
S svojo prisotnostjo so nas na rojstnem dnevu počastili številni poslušalci. Foto: Alan Radin

Sedmega januarja leta 1949 so se pričela dela na antenskem stolpu v Savudriji. Premestiti je bilo potrebno antenski stolp iz Savudrije na Beli Križ. Prvega marca 1949 se v obliki delniške družbe ustanovi Radio Koper. Ustanovi se z imenom S.A. Radiofonija, d.d. S testnim oddajanjem prične 24. maja 1949 kot Radio jugoslovanske cone Trsta. Petindvajsetega maja 1949, ob šestih zjutraj, se je na valovni dolžini 254,6 metra začel redni program Radia Koper. Slednji še naprej opravlja pomembno vlogo pri ohranjanju skupnega kulturnega prostora primorskih Slovencev. Poslušajo ga v Istri in na Krasu, v Posočju in Benečiji, na Notranjskem, Tržaškem in v Kvarnerju. V regionalnih informativnih oddajah poslušalce obvešča o dogajanju v lokalnem okolju, s hitrimi in preverjenimi informacijami ter z neposrednimi oglašanji s terena in vse to, prek frekvenc Radia Slovenija prenaša tudi drugim poslušalcem širom Slovenije in v tujini.

"Radio Koper je bil v svoji dolgi zgodovini pomemben gradnik primorske identitete, ki jo še zmeraj utrjuje, tudi s spremljanjem domače ustvarjalnosti ali s kulturnimi povezavami v regiji in širše. V globaliziranem svetu vse bolj očitne uniformiranosti, ki briše pisane barve tukajšnjega značaja, lokalnega življenja in naših ljudi, je ta vloga zelo dragocena, zato si jo vsak dan znova jemljemo k srcu. Ostati želimo radio bližine in svoje poslanstvo še naprej opravljati odgovorno in po najvišjih standardih," je ob jubileju še povedal odgovorni urednik Andrej Šavko.

Radio Koper je po podatkih radiometrije še vedno najbolj poslušan radio na Primorskem. Visok jubilej bo praznoval skupaj s poslušalci, ki jih jutri vabi na dan odprtih vrat. Radijski studio se bo preselil na dvorišče, kjer se bodo na velikem odru vrstili glasbeni nastopi Big banda RTV Slovenija z Aniko Horvat in ansambla Veseli svatje. Radijci bodo obiskovalcem pokazali studijske prostore in bogato arhivsko gradivo. Druženj in praznovanj pa z današnjim dnem ne bo konec, saj bo Radio Koper z javnimi oddajami in koncerti do konca leta obiskal še številne kraje na Primorskem.

Barčica, radijski koncerti v dopoldanskem programu

Ves teden smo gostili glasbenike, ki so tako ali drugače povezani z Radiem Koper. V Studiu Hendrix smo gostili Tinkaro Kovač, Avtomobile, Draga Misleja - Mefa, skupino Vruja in Rudija Bučarja.


Zadnji prispevki