Trenutno se predvaja:
26. november 2020 ob 08:30 Novice

Predmejci zadovoljni z obnovo državne ceste

Direkcija za infrastrukturo zaključuje prvi del obnove državne ceste med Predmejo in Lokvami, ki povezuje novogoriško in ajdovsko občino s Posočjem.
Tako so potekala dela na omenjenem odseku v poletnem času. Zdaj so z obnovo pri koncu. Foto: Primorske novice/Leo Caharija
Tako so potekala dela na omenjenem odseku v poletnem času. Zdaj so z obnovo pri koncu. Foto: Primorske novice/Leo Caharija

Osem kilometrov od trinajstih je makadamskih. Trenutno so uredili odsek prometnice v ajdovski občini, predvidoma v letu 2022 pa bodo nadaljevali sanacijo proti Lokvam.

Novo podobo je za zdaj dobilo skoraj tri kilometre ceste od odcepa za Golake do vrha Nagnovca. Cestišče so na določenih delih razširili, postavili so podporne zidove, uredili odvodnjavanje in položili asfalt. Čaka jih še nekaj zaključnih del, ki jih morajo izvajalci dokončati do sredine decembra.

Naložba v vrednosti nekaj manj kot 900 tisoč evrov je del daljšega projekta, pojasnjuje vodja sektorja za investicije v ceste pri direkciji za infrastrukturo, Tomaž Willenpart: "Za naslednje leto se pripravlja naslednji odsek. Želimo pridobiti zemljišča. Projektna dokumentacija je že izdelana. V letu 2022, mogoče konec naslednjega leta, pa bo sledilo nadaljevanje."

Predmejci so zadovoljni z obnovo, pravi domačin in občinski svetnik Valter Polanc, želijo pa si, da bi jo čim prej v celoti asfaltirali. "Povezava je namreč zelo pomembna za razvoj turizma," dodaja Polanc, s čimer se strinja tudi oskrbnik Iztokove koče pod Golaki, Boris Štor: "Turizem bo zaživel tako, kot je treba. Zdaj je, recimo, marsikoga motil prah. Obljubljeno je, da bodo cesto plužili. Pa tudi razdalja za na Golake bo zdaj veliko krajša; doslej smo namreč morali ob zametih tja kar peš."

Skladno s terminskim planom pa, kot pojasnjujejo na direkciji, potekajo tudi dela na cesti Ajdovščina - Predmeja, kjer postavljajo zaščito pred skalnimi podori. Dela naj bi zaključili februarja prihodnje leto.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki