Trenutno se predvaja:
12. julij 2018 ob 16:01Novice

Prenovili bodo zapuščeno idrijsko rudarsko hišo

Mladi iz treh nevladnih organizacij želijo s svojim delom spodbuditi prenovo še preostalih podobnih zapuščenih hiš v mestu.
idrija
Propadajoča rudarska hiša v Idriji, ki jo želijo mladi zanesenjaki prenoviti. Foto: Radio Koper

V Idriji so poleg zapuščine rudnika živega srebra, čipk in žlikrofov pomemben del dediščine tudi stare rudarske hiše. Ker te ne ustrezajo potrebam sodobnega življenjskega sloga, številne zapuščene propadajo. Mladi zanesenjaki iz treh nevladnih organizacij nameravajo v okviru projekta trajnostne prenove stanovanjske stavbne dediščine - dokazati, da je rudarske hiše vendarle smiselno obnoviti.

Kot je povedal Matevž Straus iz društva Idrija 2020, so naredili popis hiš, ki v celoti ali delno ustrezajo merilom stare idrijske arhitekture. Našteli so jih več kot 100. "Teh sto objektov je v zelo različnem stanju. Nekateri so že prenovljeni, ljudje danes v njih bivajo. Nekaj pa je seveda tudi tistih, ki propadajo."

Med njimi je hiša v ulici Vinka Mohoriča, zgrajena leta 1800, ki jo je predlani kupila občina. Postala bo vzorčen primer trajnostne obnove stanovanjske stavbne dediščine. Arhitektka Alenka Korenjak iz društva ProstoRož: "To je kar velik izziv, ker je ta stavba v skoraj najslabšem stanju med vsemi hišami, ki smo jih v Idriji popisali."

Pri iskanju rešitev, kako jo ohraniti čim bolj pristno in hkrati urediti udobne bívanjske prostore, bodo pomagali številni strokovnjaki, zbrani v delovno skupino. "Statiki in gradbeni fiziki, ki so del naše delovne skupine, so zagotovili, da ni še za obupati, da ta objekt še ni doživel pogreba in da lahko živi še naprej," je povedal Straus.

Nekatere lesene konstrukcijske elemente bo mogoče restavrirati, je potrdil strokovnjak za les Franc Pohleven in dodal, da so ljudje včasih gradili s tistimi materiali, ki so bili pač pri roki: "Če bomo z novejšimi materiali to zakrili, se bo ta del zgodovine zabrisal. Tukaj pa se lahko veliko naučimo na skromnosti."

Za obnovo omenjene hiše nameravajo še letos pripraviti načrt za izvedbo in pridobiti gradbeno dovoljenje. Z njima bi potem kandidirali na razpisih za pridobitev sredstev.

Prispevek Nine Brus:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki