Trenutno se predvaja:
26. november 2020 ob 13:58 Novice

Pri dveh labodih na Obali potrdili ptičjo gripo

Pri dveh poginulih labodih v piranski in izolski občini so potrdili visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N8.
Slika je simbolična. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Slika je simbolična. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Gre za ptičjo gripo, zelo nalezljivo virusno bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Pristojne službe pozivajo predvsem rejce, ki perutnino redijo tudi na prostem, naj dosledno upoštevajo priporočila in ukrepe za zgodnje odkrivanje bolezni.

V Krajinskem parku Strunjan so prejšnji teden med rednim terenskim obhodom naleteli na poginulega laboda grbca. Analiza je potrdila, da je bila zanj usodna ptičja gripa. Ta se običajno pojavlja pozimi, zato odkritje bolezni ni presenečenje, pojasnjuje namestnik direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Matjaž Guček: "Do zdaj sta bila dva primera, oba na Primorskem. V obeh primerih je šlo za laboda. Trenutno v laboratoriju ne izvajamo nobene preiskave, da bi se sumilo še na kakšno žival oziroma ptico, ki bi bila potencialno pozitivna."

Ljudem bolezen ni nevarna, povzroča pa veliko ekonomsko škodo. Guček razloži: "Lahko povzroča zelo veliko smrtnost, tudi do 100 odstotkov. To seveda avtomatsko pomeni ogromne ekonomske izgube."

Pozorni in previdni morajo biti predvsem rejci perutnine na prostem, dodaja: "V teh primerih je seveda tveganje bistveno večje, zato apeliramo na te rejce, da skušajo čas izpostavljenosti oziroma gojenja na prostem skrajšati, naj živalim skrajšajo dnevne izhode."

Če se bo bolezen razširila tudi drugam, bodo ukrepe zaostrili.

Guček pravi: "Potem bo seveda prišlo do tega, da bomo v Državnem središču za nadzor bolezni sprejeli obvezno zaporo teh rej oziroma obvezno gojenje perutnine samo v zaprtih prostorih."

V Krajinskem parku Strunjan je več labodov poginilo že septembra. Analiza je ptičjo gripo izključila.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki