Trenutno se predvaja:
6. november 2019 ob 12:39 Novice

Pri novoletni razsvetljavi so se v Kopru odrekli le najbolj kičastim elementom

Niz prazničnega dogajanja v Kopru se bo imenoval Fantazima v Čudolandiji. Prižig lučk bo uvod v decembrski program, ki ga bodo oblikovali primorski glasbeniki, v mestu bosta Miklavžev in božičnonovoletni sejem ter drsališče.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Koprska občina si je lani pod vodstvom Borisa Popoviča zamislila projekt Čudolandije. Ime je zaščitila, zanj namenila 1.2 milijona evrov in novoletno razsvetljavo prižgala 9.novembra. Letos bodo uporabili skoraj vse kupljene lučke, pravi župan Aleš Bržan:

"Dober del luči se postavlja tam, kjer je bil lani. Teh luči se ne da samo premestiti. Kar je bil ovito okoli palme, ne moreš oviti okoli platane. Veliko prilagoditev se ni dalo narediti. Nekaj pa smo jih. Cilj je bil narediti smiselno celoto."

Odrekli so se, pravi, najetim in najbolj kičastim elementom. Čez Verdijevo ulico ne bo mreže, na Čevljarski in Kidričevi jo bodo tako kot lani vpeli v fasade.

"Bili smo pozorni, da ne bi naredili kaj narobe. Delamo v soglasju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Na Verdijevi bo drugačna osvetlitev, saj je bilo veliko kritik, da so mreže podnevi, ko niso bile osvetljene, ustvarjale slabo vzdušje."

Nekdanji župan Boris Popovič se na naše vprašanje o letošnji »Čudolandiji« ni odzval.

Ime so ohranili, napisa ne. Foto: Radio Capodistria

Do nakupa nove razsvetljave, za kar je občina namenila še 100 tisoč evrov, je bilo kritično Gibanje Skupaj. Občino so pozvali, naj opravi revizijo lani nabavljenega okrasja, naj umetniški vodja napravi načrt osvetlitve za celotno občino, saj menijo, da gre za neenakopravno obravnavo mesta in zaledja.

V Levici so prepričani, da bi morala občina v duhu racionalne porabe javnih sredstev bolje izkoristiti lani nabavljene novoletne okraske in luči ter jih bolj smiselno umestiti v prostor. Koordinator Alan Medveš dodaja: "Zavedamo se, da je bila lani zgrešena investicija namenjena kampanji prejšnjega župana, vendar bi moral novi slediti boljši politiki in ne nadaljevati slabih potez."


Bržan pa pravi:
"Najraje ne bi kupili ničesar več. A ker smo se odrekli nekaterim elementom, ki niso bili primerni, smo morali kupiti nove, da ne bi bile nekatere ulice brez osvetlitve. Čudolandija je prostor, ki smo mu dali vsebino s prireditvami. Zložene luči v skladišču je težko oceniti, kaj je dobro in kaj ne. Ko bodo luči postavljene, bomo s skupino strokovnjakov pregledali postavitev in naredili oceno, kako bi lahko naredili lepšo in boljšo zgodbo."

Lani so najprej postavili in nato hitro umaknili rožnato razsvetljavo na Prešernovem trgu. Foto: Radio Koper


Letos jo bodo povezali s programom, glasbenimi nastopi, sejmoma in drsališčem ob morju. Na Titovem trgu bodo pripravili projekcije na Pretorsko palačo. Vodja Turistične organizacije Ilenia Loredan:

"To je posebna vrsta projekcije na glasbeno podlago, ki daje občutek gibanja, spreminjanja oblike. Na voljo bo vse dni trajanja projekta v večernem času. Tudi v številnih krajevnih skupnosti bo decembra pestro dogajanje."

Prižig lučk s koncertom primorskih glasbenikov bo 29. novembra na Titovem trgu.


Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki