Trenutno se predvaja:
22. april 2021 ob 08:00 Novice

Pri parkinsonovi bolezni je strokovna podpora temeljnega pomena

11. aprila je svet obeležil dan parkinsonove bolezni.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

To je počasi napredujoča neozdravljiva možganska bolezen, ki se kaže s tresljaji, upočasnjeno in ovirano motoriko, otrdelostjo, izgubo ravnotežja in težavami s spominom. V Sloveniji se z njo in z njo povezanimi motnjami sooča 9000 oseb. Posledice, ki jih je prineslo leto epidemije, ti bolniki močno občutijo, v društvu Trepetlika upajo, da bodo kmalu lahko znova zagnali vse dejavnosti.

Društvo Trepetlika, ki letos obeležuje 30 let, ima na Primorskem enoto v Novi Gorici. Največ članov je sicer z obalnega območja, včlanjeni so tudi Slovenci v Italiji. Pred epidemičnim letom so redno organizirali druženja, strokovna predavanja in telesne dejavnosti. Zdaj že eno leto tega ni, pravi vodja primorske enote Elica Blažič. Najbolj pogrešajo stik z ljudmi:
"Prej smo se dvakrat na mesec srečali, družili. Tam smo debatirali o zdravilih, o tem, katera zdravila nam dobro naredijo, katera ne. Malo smo telovadili, spili kakšno kavo. To je bilo res lepo druženje, pa v Strunjan smo se hodili kopat enkrat na mesec."

Nadejajo se, da bodo vse to lahko kmalu nadoknadili. Tudi zato medse vabijo nove člane: "Ni treba, da jih je sram. Pridejo strokovnjaki predavat, pa medicinsko sestro Lidijo vsi obožujejo. Vedno ima čas za pogovor, tudi po telefonu je vedno dosegljiva."

Strokovna podpora je temeljnega pomena. Med drugim zagotavlja ustrezno vadbo, primerne pristope za obvladovanje bolezni in pravilno uporabo zdravil. Slednja je za bolnika poseben izziv, saj mora večkrat dnevno v določenih časovnih intervalih zdravila odmerjati dosledno. Zdravnik mora natančno preveriti združljivost različnih zdravil. Dejavno vlogo pa imajo tudi lekarniški delavci, sploh ob nakupu raznih prehranskih dodatkov ali zdravil brez recepta.

Nacionalni koordinator projekta »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije, Bojan Madjar: "Kajti obstajajo zdravila za zdravljenje parkinsonove bolezni, ki jih ne smemo kombinirati z določenimi zdravili za samozdravljenje, na primer ob blagi obliki depresije ali prehladu."

Kot še poudarja Bojan Madjar, se danes o zdravilih in dodatkih res dobi veliko informacij, a so žal mnoge zavajajoče oziroma jih promovirajo osebe, ki niso strokovnjaki.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki