Trenutno se predvaja:
3. junij 2020 ob 09:14 Novice

Pri zahodnih sosedih spet dobrodošli

Italija z današnjim dnem sprošča gibanje med deželami in ukinja karanteno za vse državljane Schengenskega območja ter Velike Britanije.
V Trstu smo dobrodošli. Tržačani pa se še soočajo z omejitvami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Trstu smo dobrodošli. Tržačani pa se še soočajo z omejitvami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

To pomeni, da smo pri naših zahodnih sosedih dobrodošli, ne velja pa tudi obratno. Slovenija omejitev z zahodno sosedo še ni odpravila, zato ostajajo pravila na državni meji tako rekoč nespremenjena.

S sproščanjem omejitev gibanja med deželami in ukinitvijo karantene, ni razloga, da Slovenci ne bi prosto vstopali v Italijo. To so nam včeraj potrdili tudi na tržaški prefekturi in na generalnem konzulatu v Trstu. Hkrati slovenski odlok določa, da državljanom Slovenije ob vrnitvi v domovino ni odrejena karantena. Po tej interpretaciji se lahko mirno odpravimo k zahodnim sosedom na izlet. A odgovor vladnega govorca Jelka Kacina, da ni nobenih sprememb na meji z Italijo, vzbuja dvome, ki jih bo, kot kaže, razrešilo šele sobotno srečanje zunanjih ministrov Anžeta Logarja in Luigija Di Maia.

Omejitve zagotovo ostajajo za italijanske državljane. Ti morajo ob prihodu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno, izjeme so delovni migranti, študentje, prevozniki blaga, lastniki kmetijskih zemljišč in posamezniki, ki obiščejo ožje družinske člane.

Italijani v Sloveniji za sedaj še niso dobrodošli kot kupci ali gostje lokalov, čeprav se je epidemiološka slika Italije v zadnjih treh tednih izboljšala, zagotavlja stroka.

Včeraj so v državi potrdili 178 novih okužb, eno od teh v sosednji deželi Furlaniji Julijski krajini, kjer imajo trenutno 330 okuženih. Na oddelku za intenzivno nego se zdravita dva bolnika.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki