Trenutno se predvaja:
3. december 2019 ob 08:55 Novice

Pričel se je projekt Koper-Capodistria 1500

V galeriji pokrajinskega muzeja v Kopru pravkar odpirajo razstavo o pomembnih koprskih osebnostih v času med letoma 1954 in 2019. Z njo začenjajo večletne aktivnosti v sklopu projekta Koper-Capodistria 1500.
Titov trg v Kopru. Foto: Bobo
Titov trg v Kopru. Foto: Bobo

Projekt je povezal več kulturnih ustanov. Tisoč petsto pomeni obletnico, ki napoči leta 2024 in se navezuje na prihod Nazarija iz Boršta v Koper, ki naj bi po izročilu postal škof. O tem Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja: "Biti škof v šestem stoletju ni samo religioznega pomena, to je bilo civilizacijskega pomena za Koper, ki se je s tem pravzaprav postavil na zemljevid takratnega Bizantinskega imperija kot eno izmed mest cesarstva."

Pomembno obletnico so se namenili praznovati več let, dejavnosti so razdelili po obdobjih. Tako bo Pokrajinski muzej pripravil pet razstav o pomembnih koprskih osebnostih. Prva bo predstavila najmlajšo dobo, to je čas po koncu druge svetovne vojne. O vsebini nam je kustos Ivan Sivec povedal: "Mi smo se projekta lotili tako, da smo povedali, kaj se je v Kopru zgodilo po odhodu avtohtonega prebivalstva in po letu 1954, ko je Koper pridobil novo prebivalstvo in nova naselja. Nenazadnje pripovedujemo tudi o delovnih migracijah." Med izbranimi osebnostmi s prve razstave najdemo antifašista Antona Ukmarja, španskega borca Leopolda Caharijo, bibliotekarja Srečka Vilharja, škofa Janeza Jenka, zdravnika Branka Šalamuna, Maria Abrama in Mira Kocjana, ki sta vodila naš radio, pa še Danila Petrinjo, slikarja Zvesta Apolonia, galerista Tonija Biloslava in pesnika Tomaža Šalamuna. Že v četrtek bodo predstavili potek priprav na postavitev novih orgel v koprsko stolnico in razkrili pomembno odkritje, ploščo iz šestega stoletja, ki so jo našli med pripravljalnimi deli.

Neva Zajc


Zadnji prispevki