Trenutno se predvaja:
10. julij 2019 ob 13:31 Novice

Pridelek pšenice v Vipavski dolini večji od lanskega

Letošnja žetev je v Vipavski dolni bolj ali manj pri koncu. Pridelek pšenice je po oceni kmetijske svetovalne službe pričakovan, zadovoljiva je tudi kakovost. Strokovnjaki in pridelovalci opozarjajo na prenizko odkupno ceno.
BoBo|žito pšenica kombajn
Letošnja žetev je v Vipavski dolni bolj ali manj pri koncu. Foto: BoBo

Razmere v pridelavi žit v Vipavski dolini so resnično zaskrbljujoče, ugotavlja Marta Koruza iz ajdovske kmetijsko svetovalne službe:

"Iz spodnjega konca doline ni bilo nikogar, ki bi pripeljal pšenico v Mlinotest. Iz našega zgornjega konca pa so bili trije ali štirje pridelovalci in mogoče še kakšen manjši. Žal, tržne pšenice za hrano, kruh, nimamo."

Mlinotest bo letos odkupil prek 200 ton vipavske pšenice in z njo zagotovil vsega pol odstotka svojih potreb. Predsednik uprave Danilo Kobal:

"Cene pri najvišji kvaliteti so nekoliko višje, ostale so primerljive z lanskim letom. Po naših informacijah so cene, ki jih letos nudijo italijanski odkupovalci, primerljive z našimi. Tako da mislim, da cena ni nek odločevalen dejavnik."

Cena je prenizka glede na kakovost, odgovarja Simon Stibilj z Ustij pri Ajdovščini. Letos je v Mlinotest oddal 120 ton pšenice:

"V Italiji je približno 15 do 20 odstotkov višja cena za isto kakovost pšenice kot pri nas. Mislim, da bi morali biti na taki ceni tudi mi. To pomeni okrog 200 evrov po toni za kakovostno pšenico. Zdaj je 175 evrov, če sem prav slišal."

V nasprotju s pšenico pa je zanimanje za pridelavo koruze poltrdinke v Vipavski dolini iz leta v leto večje, ugotavljajo v ajdovskem Mlinotestu.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki