Trenutno se predvaja:
2. april 2020 ob 10:04 Novice

Prihaja čas sejanja in sajenja zelenjave v vrtovih

Čim večja samooskrba s hrano je eno pomembnejših poglavij v sedanji situaciji. Prihaja čas, ko bomo sejali in sadili zelenjavo v vrtovih. Kakovostnih semen in sadik je dovolj. V poljedelstvu pa se zaradi suše in burje že pojavljajo prve težave. 
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zaradi burje in pomanjkanja padavin žita in travniki že trpijo sušo. Problem se kaže pri žitu, posebno pšenici, ki v tem času potrebuje dognojevanje z dušikom. Kmetijska svetovalka Anka Poženel: "Pri žitu je treba biti še posebej pozoren na stanje ječmena, kjer smo opazili kar nekaj bolezni, predvsem rumeno rjo in pa mrežavo pegavost ječmena." Posevke je treba pregledovati in zaščititi z ustreznimi sredstvi.

Zaradi nizkih nočnih in jutranjih temperatur pa specialistka za zelenjadarstvo, Jana Bolčič, svetuje, da še malo počakamo: "Kvečjemu se lahko seje kakšen radič za rezanje in solato lahko posadimo. S plodovkami pa moramo počakati, da se tla segrejejo. Kakovostnih semen je na voljo dovolj, tudi dobava sadik poteka nemoteno. Od domačih pridelovalcev in tudi iz Italije, od koder uvozimo veliko sadilnega materiala. So pa natančnejši pregledi na meji, ampak iz vrtnarije zagotavljajo, da bo delo nemoteno potekalo tudi vnaprej."

Sadike si lahko pripravimo tudi sami, pravi Bolčičeva: "Zdaj je čas, ko si lahko sami doma pripravimo sadike. Da posejemo bučke, lahko jih tudi prej nekoliko nakalimo in si sami pač pridelamo sadike v stiroporastih ploščah."

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki