Trenutno se predvaja:
19. november 2020 ob 08:00 Novice

Primorci beremo tudi med pandemijo

Deset primorskih knjižnic je že štirinajsto leto zapored izpeljalo projekt Primorci beremo.
Foto: AP
Foto: AP

Letošnja akcija se je zaradi spomladanskega zaprtja knjižnic ob pandemiji začela z enomesečnim zamikom, kljub temu pa je število prebranih knjig slovenskih avtorjev preseglo pričakovanja.

Projekt Primorci beremo je letos uspešno zaključilo skoraj 660 bralcev, torej tistih, ki so prebrali vsaj štiri prozna dela in eno pesniško zbirko. Skupno pa se je v letošnjo akcijo desetih primorskih knjižnic, med temi je postonjska sodelovala prvič, vključilo okrog 850 bralcev. Med njimi je bila tudi Vanja, ki pravi, da je bil letos izbor med 74 deli izredno pester in zanimiv:

"Za ohranjati naše primorske avtorje, da jih spoznavamo in da ne ostajajo pozabljene na policah. Zelo rada berem. Prebrala sem devet knjig. Med najbolj zanimivimi mi je bila Demšarjeva cerkev, pa Golob vedno preseneti s svojimi zelo dobrimi kriminalkami."

Kljub krajšemu trajanju projekta zaradi pandemije, so v knjižnicah zadovoljni z odzivom bralcev, saj so skupno prebrali okrog 5400 knjig. Direktorica Mestne knjižnice Piran, Patricija Višnjevec:

"Naša knjižnica je kasneje pristopila k projektu, v letu 2018, od takrat opažamo, da vse več bralcev posega po slovenskih knjigah, ki so na priporočilnem seznamu. Je pa res, da letos ne moremo primerjati podatkov z minulimi leti zaradi razmer. Vsako leto sicer zaznamo večje zanimanje za projekt."

Dober odziv so zabeležili tudi v goriški in tržaški knjižnici, je povedala Viviana Vodopivec iz Narodne in študijske knjižnice:

"Sodelovalo je 187 bralcev, lani za primerjavo 191, kar ni velika razlika. Poezija je malo manj brana, ampak zelo so bile priljubljene pesmi Miroslava Košute in pesmi Maruše Krese."

Knjižnice bodo svoje bralce nagradile na različne načine, bodisi s priznanji, knjižnimi nagradami in boni za članarino. Ob trenutnih razmerah bo koprska knjižnica izpeljala tudi dva spletna dogodka, prvega že konec novembra.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki