Trenutno se predvaja:
23. april 2021 ob 09:25 Novice

Primorci beremo že 15 let

Danes obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Z današnjim dnem pa se tradicionalno začenja tudi akcija "Primorci beremo", ki jo primorske knjižnice pripravljajo že petnajsto leto.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Med policami primorskih knjižnic bodo znova tudi knjige z oznako Primorci beremo, ki so na seznamu letošnje bralne akcije. Projekt je nastal z namenom spodbujanja branja slovenskih avtorjev in spoznavanja kakovostne literature. Direktorica piranske mestne knjižnice Patricija Višnjevec: "Zamisel za projekt je nastala v tolminski knjižnici, ki smo se ji postopoma pridružile tudi ostale primorske knjižnice. Po petnajstih letih v tej bralni verigi sodeluje deset knjižnic, seže pa tudi prek naših meja, saj sodelujeta tudi knjižnici v Trstu in Gorici."

Bralke in bralci bodo lahko izbirali med 86 deli slovenskega leposlovja, za uspešen zaključek pa bo potrebno prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko. Sicer je pomemben prav vsak bralec, ne glede na to, koliko knjig uspe prebrati. Tudi lani so kljub pandemiji akcijo uspeli izpeljati, ob tem pa tudi nekaj spletnih dogodkov: "Mi akcijo ocenjujemo kot pozitivno, saj menimo, da si tudi slovenski avtorji zaslužijo pozornost naših bralcev in da se projekt v slovenskem kulturnem prostoru razlikuje z branjem izključno slovenskega leposlovja. Na ta način presegamo predsodke, stereotipe o berljivosti slovenskih avtorjev."

V projektu Primorci beremo, ki se bo zaključil novembra, je doslej sodelovalo več kot 12 tisoč bralcev, skupno pa so prebrali okrog 90 tisoč knjig.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki