Trenutno se predvaja:
22. april 2021 ob 12:40 Novice

Primorska je zelo izpostavljena višjim koncentracijam radona

Radon je naravni radioaktivni žlahtni plin brez barve in vonja, ki se nahaja povsod v zemeljski skorji. Ker ne reagira z drugimi snovmi, skoznje z lahkoto prodira.
Foto: Zavod za varstvo pri delu
Foto: Zavod za varstvo pri delu

Meritve, ki jih je Uprava za varstvo pred sevanji izvajala med letoma 2006 in 2018, kažejo, da so najvišje koncentracije radona v goriški, obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji. Tomaž Šutej, inšpektor za varstvo pred sevanji: "Tam, kjer je bogata zemlja z uranom, v okolici rudnikov, veliko ga je tudi na kraškem področju."

Radon iz tal potuje proti površini, v zaprte prostore prihaja skozi razpoke v betonskih tleh in v zidovih. Višje koncentracije so v stavbah pozimi, ko jih ogrevamo, saj topel zračni tok povleče radon iz zemlje. Najbolj so izpostavljeni starejši, razpokani objekti, ki nimajo dobre izolacije s tlemi. V katerih predelih stavb pa ga je največ? "Največ radona imajo pritlični pa kletni prostori, a lahko gre kar mimo prvega, drugega, vse do zadnjega nadstropja, če tam ni ustreznega izpusta zraka."

Prvi učinkovit ukrep za zmanjšanje koncentracije radona v prostorih je prezračevanje. Predvsem zjutraj, da znižamo koncentracijo plina, ki se je nakopičila ponoči.

Uprava za varstvo pred sevanji vsako leto opravlja meritve v javnih zavodih, predvsem šolah in vrtcih. Kot najbolj javnosti izpostavljene primere Šutej navaja vrtec v Tomaju, osnovno šolo in vrtec v Črnem vrhu nad Idrijo in osnovno šolo v Knežaku. Vse omenjene stavbe so sanirali in radon otrok ne ogroža več. Lanske meritve pa so izpostavile vrtec v Komnu ter osnovno šolo in vrtec v Senožečah, zato tam letos ponovno opravljajo meritve.

Določeno število brezplačnih meritev, ki jih financira uprava, pa je na voljo tudi za občane radonu najbolj izpostavljenih občin. Na Primorskem so to Divača, Hrpelje - Kozina, Pivka, Postojna, Sežana, Ilirska Bistrica, Komen, Miren - Kostanjevica, Nova Gorica, Brda, Kanal ob Soči in Idrija. Letos jih izvajajo četrtič. Kaj kažejo rezultati preteklih merjenj? Tomaž Šutej:

"Od vseh dvanajstih občin jih ima devet preveč radona. V Kanalu ob Soči je bila opravljena ena meritev in je bila previsoka. Če bi se prebivalci ozavestili in se prijavili na meritve, bi lahko še kaj našli. Nova Gorica bi bila v redu, če ne bi imela še Čepovana, Trnovega in Grgarja. Tam gor je preveč radona, sama dolina je v redu. Če ne bi bilo Knežaka, bi bila Ilirska Bistrica tudi večinoma v redu. V občinah Pivka, Hrpelje – Kozina in Miren – Kostanjevica so meritve pokazale, da je v domovih preveč radona. Idrija je že splošno znana. Problematičen je tudi Komen. Postojna je nekje med rdečo in oranžno, če bi tako barvito ponazorili. Pri vas je ogromno radona, odvisno je samo, ali ste na gričku ali v dolini. Enako velja za Vipavsko dolino, se opazi, da kar je v dolini, je rekla Vipava že zamašila, gor na Colu ali Otlici pa imajo radon."

Letošnji termini za brezplačne meritve so že zapolnjeni. Če bi radi vedeli, ali so v vašem domu povišane koncentracije radona, lahko naročite plačljivo storitev. Lahko pa si na Upravi za varstvo pred sevanji izposodite merilnik in sami zapisujete vrednosti v različnih prostorih v vašem stanovanju in nato po nekajmesečnih meritvah posredujete podatke upravi, ki bo ugotovila, ali je vaš dom obremenjen s tem zdravju škodljivim plinom.

Karin Zorn Čebokli

Celotni oddaji Radio Koper svetuje lahko prisluhnete na spodnji povezavi.


Zadnji prispevki