Trenutno se predvaja:
26. februar 2020 ob 08:05 Novice

Primorska se pripravlja na morebiten prihod novega koronavirusa

Predstavniki štirih obalnih občin in zdravstvenih domov so na današnjem srečanju razpravljali o postopkih ravnanja ob morebitnem pojavu novega koronavirusa na območju slovenske Istre. Sestal se je tudi svet Severno Primorske regije.
Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Na Obali od države pričakujejo jasna navodila in sprostitev rezerv zaščitne opreme. V Kopru bodo uredili ambulanto za izolacijo, radi pa bi tudi zagotovili možnost testiranja, ki za zdaj poteka zgolj v Ljubljani. Na Primorskem za zdaj ni nobene potrjene okužbe. Sestanek je bil organiziran pravočasno, povezali smo se, a še veliko je treba uskladiti, pravi župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan: "Vladi bomo poslali poziv, naj to območje obravnava prednostno, saj smo malo bolj izpostavljeni kot drugi deli države."

Za uvedbo izrednih razmer še ni potrebe, pravijo pristojni, bodo pa državi predlagali sprostitev zalog zaščitne opreme. Splošna bolnišnica Izola jo ima za začetek dovolj. Na morebiten prvi primer se pripravljajo, potrjuje strokovni direktor, Dušan Deisinger in izpostavlja: "Tudi če pride do resnejše okužbe, da to zaznamo, potem nadaljno zdravljenje poteka na Infekcijski kliniki. Vsekakor ne v regijski bolnišnici." V koprskem zdravstvenem domu bodo nabavili kontejner, kjer bo izolirana ambulanta, je napovedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak: "Tam bomo ljudi, ki imajo potrjen sum na te infekte, pregledali, jim vzeli brise."

V Italiji so izpostavljene Benečija, Lombardija, Piemont in Emilia Romagna. V Furlaniji Julijski krajini za zdaj ni okuženih. Glede nameščanja v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo pa župan občine Ankaran Gregor Strmčnik pomirja: "Ne gre za obolele, temveč za osebe, ki so potencialno prišle v stik z obolelimi osebami. Gre torej za klasično karanteno."

V Luki Koper še ne razmišljajo o gospodarski škodi, čeprav jo napovedujejo. Za zdaj izvajajo vse potrebne preventivne zdravstvene ukrepe. Prve potniške ladje so napovedane v začetku aprila.

Zveza trgovcev Furlanije julijske krajine je sporočila, da ostajajo odprti tako bari kot restavracije. Nekatere podjetnike skrbi morebitno zaprtje meje. Z ukrepi in trenutnim stanjem so se seznanili na današnjem srečanju s predstavniki dežele.

Na včerajšnjem Svetu Severno Primorske regije v Ajdovščini pa so nekateri župani izpostavili, da pogrešajo informacije, kako ukrepati v posameznih primerih v zvezi z morebitnim pojavom korona virusa. Mauricij Humar iz občine Miren Kostanjevica je povedal, da se naj obračajo tako posamezniki kot organizatorji prireditev in sprašujejo ali lahko organizirajo športne, kulturne ter druge dogodke. Ker s strani države nimajo navodil se znajdejo v veliki zadregi, je povedal. Župani so zato na državo naslovili apel, ki ga je povzel predsednik Sveta Severno Primorske regije Tadej Beočanin: "Svet regije se je seznanil s stanjem pripravljenosti naših inštitucij na območju Severne Primorske glede pripravljenosti na morebiten pojav koronavirusa. Obenem smo podali tudi apel na pristojne državne inštutucije, da nas redno in tekoče obveščajo o stanju na tem področju v državi in v regiji. Jasno naj nam v primeru pojava tega virusa v Sloveniji tudi dajo ustrezne napotke za delovanje in za zajezitev bolezni."

Mateja Brežan in Nataša Uršič


Zadnji prispevki