Trenutno se predvaja:
1. junij 2020 ob 10:36 Novice

Primorska univerza se ni odrekla servitskemu samostanu

Skupina strokovnjakov z različnih področij pripravlja konservatorski načrt za prenovo stavbe nekdanje porodnišnice in pred tem servitskega samostana v Kopru. Ksodelovanju jih je povabila lastnica tega spomenika državnega pomena, Univerza na Primorskem.
Rektorica Klavdija Kutnar računa, da bi do sredine prihodnjega leta lahko pridobili tudi dovolj denarja za prvo stopnjo obnove nekdanjega samostana. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Rektorica Klavdija Kutnar računa, da bi do sredine prihodnjega leta lahko pridobili tudi dovolj denarja za prvo stopnjo obnove nekdanjega samostana. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Obnovo največjega stavbnega kompleksa v koprskem jedru so začeli načrtovati že pred desetletjem. Vendar se je vsakič zataknilo pri denarju. Univerza na Primorskem je zato že razmišljala, da bi se servitskemu samostanu odrekla. Rektorica Klavdija Kutnar pa je to zahtevno naložbo spet umestila v program. Po zdajšnjih ocenah bodo rabili dobrih deset milijonov evrov. Pridobiti jih nameravajo iz različnih virov:

"Kandidiranje na evropska sredstva, pomoč lokalne skupnosti in pomoč partnerstva pri zasnovi prenove tega objekta."

S koprsko občino se že dogovarjajo o sodelovanju. Stavbo, ki razkriva večplastno zgodovino mesta, bodo obnavljali postopno. Najprej bodo poskrbeli, da ne bo več propadala, napoveduje rektorica:

"Pogodbo o lastništvu imamo do oktobra 2021. In do tistega trenutka si želimo imeti sredstva vsaj za to prvo fazo."

Medtem pa univerza zaključuje prenovo nekdanje srednje tehniške šole v Kopru. Oktobra bosta sodobno zasnovane prostore začeli uporabljati pedagoška fakulteta in fakulteta za management. Stavbo so morali dodatno ojačati, zato bo naložba za kar poldrugi milijon višja od načrtovanega. Odšteli bodo 5,7 milijonov evrov. Delno je pokrita iz poroštvenega kredita univerze, delno pa sredstva zagotavlja ministrstvo. Prispevek ministrstva je 2,9 milijona evrov. Na finančno pomoč države računajo tudi pri prenovi stolpiča Livade v Izoli. Po treh letih od uničujočega požara bi dela lahko stekla julija, oktobra pa bi študenti tam že lahko imeli laboratorijske vaje.

Lea Širok


Zadnji prispevki