Trenutno se predvaja:
14. februar 2020 ob 13:08 Novice

Primorski pospešek odpira karierne priložnosti za mlade

Primorski pospešek je nastal na pobudo Koprčana Davida Florjančiča. V njem so s pomočjo časopisa Primorske novice predstavili zgodbe desetih mladih Primork in Primorcev, ki vsak na svojem področju začenjajo svojo karierno pot.
S kakšnimi težavami se srečujejo, katere so največje dileme ter kako se znajti na trgu dela, so mladim ob zaključku projekta skušali odgovoriti uveljavljeni sogovorniki. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
S kakšnimi težavami se srečujejo, katere so največje dileme ter kako se znajti na trgu dela, so mladim ob zaključku projekta skušali odgovoriti uveljavljeni sogovorniki. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Ustanovitelj Zavoda Pospešek, David Florjančič, je povedal, da si večina mladih ne predstavlja, kakšna bo njihova kariera čez 5 ali 10 let. Zato je v projektu združil študente in dijake s podjetniki in drugimi ljudmi, ki so uspeli na svojem področju.

"Zato je prav, da se spoznavajo z ljudmi, ki so na kariernih poteh že uspešni, da si sploh znajo predstavljati, koko v Sloveniji zgleda uspešna karierno pot, da jim predstavijo svoje zgodbe, zgodbe podjetja, predvsem pa svoje osebne karierne zgodbe."

Za uspeh mladega človeka je zelo pomembno, da v življenju ne posluša tistih, ki govorijo, kaj vse ni mogoče, temveč tiste, ki povedo, da za uspehom stoji trdo delo, je povedal predsednik vlade in častni pokrovitelj srečanja, Marjan Šarec.

"Nikoli nisem bil dolgo na enem mestu, vedno sem se lotil nečesa drugega. Od lesarske šole, igralske akademije, do RTV-ja, gledališča in sedaj politike. Ves čas sem menjal področja delovanja. Nikoli mi ni bilo nič podarjeno, nikoli ni kar samo padlo, vedno sem se moral truditi in se boriti in tako je še danes."

Kako na kariero gledajo mladi in kaj pričakujejo po študiju, smo vprašali študente - Janeza Princa, Tinkaro Vizovišek in Marka Krmaca.

"Pričakujem, da bom bil iznajdljiv. Torej, da bom preizkusil veliko različnih študentskih služb in si z več različnimi izkušnjami ustvaril kariero."

"Mene zanima bolj tujina, multinacionalke, vodenje in lobiranje."

"Nimam še jasnih načrtov, kaj bom počel po študiju, ker me veliko področij zanima."

Kako se uveljaviti in znajti na trgu dela, sta sinoči mladim svetovala tudi direktorica Mediane, Janja Božič Marolt, in direktor podjetja Apridesol, Andrej Grm .

"Jaz sem danes prišla sem, da jih opogumim, da jim povem, da stranpoti v življenju ni, če si nekaj zelo želiš in seveda, če za to kaj narediš."

"Cilj ne sme biti samo denar , cilj je, da poskusimo nekaj spremeniti in nekaj narediti. Denar pa je zadeva, ki pride sama, če delaš kvalitetno."

Projekt Primorski pospešek se je končal z javno razpravo o tem, kako v Sloveniji ustvariti priložnost za mlade.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki