Trenutno se predvaja:
24. september 2020 ob 16:03 Novice

Primorski tehnološki park vpisuje v brezplačno GoStartup šolo

V Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi načrtno vlagajo v razvoj znanja mladih talentov in podjetij. Trenutno pod njihovo streho deluje 70 dinamičnih in mladih start up podjetij.
Slušalke Roka Guliča, ki vodi podjetje OLLO Audio in je idejni oče slušalk, ki jih uporabljajo največji profesionalci v glasbenem svetu. Foto: Katja Munih
Slušalke Roka Guliča, ki vodi podjetje OLLO Audio in je idejni oče slušalk, ki jih uporabljajo največji profesionalci v glasbenem svetu. Foto: Katja Munih

Po podatkih OECD-ja prav ti prispevajo k polovici novih zaposlitev. Želijo si še več mladih in zagonskih podjetij, zato do konca meseca zbirajo prijave na njihovo GoStartup šolo. Namenjena je ustanoviteljem mladih podjetij, ki že imajo svoj produkt, pa se ne znajdejo na trgu. Dvanajstim izbranim udeležencem bodo v šestih tednih pod mentorstvom vrhunskih podjetnikov brezplačno postavili temelje poslovnega modela.

Za uspeh na trgu najboljši produkt še zdaleč ni dovolj. Bistvo je v razvoju recepta poslovanja. Prav v tem pa je Primorski tehnološki park najboljši, kar se je izkazalo tudi v času koronakrize, razlaga direktorica Tanja Kožuh. Nekatera podjetja so v tem času ustavila poslovanja, zmanjšala prihodke in celo odpuščala. Start up podjetja pa so se zelo hitro prilagodila novim razmeram:

"Ker so imela znanja, kako se hitro prilagoditi novim razmeram, kako spremeniti način poslovanja, morda tudi svoje izdelke, ponudbo in na ta način jim je uspelo dobiti nove kupce, nove trge."

Skupnost Primorskega tehnološkega parka. Foto: Katja Munih

Gostartup šola zato v ospredje postavi znanje ter prenos praktičnih izkušenj predavateljev, je povedal Mitja Mikuž, vodja start up skupnosti.

"Kakšne so potrebe na trgu, kakšen je trg, kakšen so kupci, kako zgraditi produkt, ki bo po meri kupcev …"

Eden od mentorjev bo tudi Rok Gulič, ustanovitelj podjetja OLLO Audio in idejni oče slušalk, ki jih uporabljajo največji profesionalci v glasbenem svetu. Kako dragoceno je takšno izobraževanje, najbolje ve sam, saj je bil na začetku poslovne poti udeleženec startup šole.
Kot mentor moram najprej spoznati ljudi, ne samo poslovno idejo. Poslovna ideja je danes poceni in praktično ni nič vredna, če je posameznik ni sposoben izvesti. Tako da moram izvedeti, kdo so ti ljudje, kakšen je njihov background, kaj je tista motivacija, ki jih žene na tej poti in šele potem lahko mentoriramo in damo neko kakovostno znanje in napotek.
V Primorskem tehnološkem parku prijave na GoStartup šolo sprejemajo do konca meseca, program pa bo potekal v oktobru in novembru.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki