Trenutno se predvaja:
21. november 2019 ob 10:14 Novice

Primorski vinarji so se uspešno predstavili na Kitajskem

Pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se na sejmu ProWine v Šanghaju predstavili tudi slovenski vinarji. Večina je bila primorskih. Sicer gre za enega najpomembnejših poslovnih sejmov vinarstva na azijskem trgu.
Foto: Društvo vinogradnikov slovenske Istre/Breda Krajnc
Foto: Društvo vinogradnikov slovenske Istre/Breda Krajnc

Med 16 vinarji so kar tri primorske kleti in posamezniki. Po prvih ocenah je bila predstavitev uspešna. Na temizjemno pomembnem sejmu za azijski trg so se predstavili zasebniki in kar tri Primorske kleti - Vinakoper, Vinakras in največja slovenska klet Klet Goriška Brda. Slednja na Kitajskem deluje že slabih 15 let. Sodelovanje na tovrstnih poslovnih sejmih direktor Silvan Peršolja ocenjuje kot zelo dobro in izpostavlja:

"Za slovenske vinarje velja, da smo individualisti. Na tako oddaljenem in obetavnem trgu pa že par let nastopamo skupaj. Druga zadeva pa je, da to ni samo nastop na sejmu, ampak večina vinarjev potem nadaljuje neke vrste road show po Kitajskem in se pri pomembnih kupcih predstavljamo, naredimo predstavitev Slovenije in predstavitev vin."

Na Kitajsko vinarji izvažajo predvsem vrhunska visoko cenovna vina. Samo preko enega najmočnejših distributerjev bo letos izvoza za milijon evrov. Klet Goriška Brda, ki je Kitajsko kot potencialni trg prepoznala že pred leti, pa bo letos tam ustvarila pol milijona evrov prihodka. Sicer pa so na tem trgu prisotne tri primorske kleti, Vipavska pa je začela iskati možnosti. Svoja vina pa uspešno tržijo tudi posamezniki:

"Mi imamo organizirano skupno platformo v Kleti Brda. Se zlagajo skupaj kontejnerji, da se potem to logistično organizira. Ni da bi vsak sam od začetka do konca."

Vsak vinar pa ob priložnostih poslovnih sejmov sam išče kupce. Pomembno pa je, da so se organizirali in na kitajskem trgu, ki odpira veliko priložnosti, nastopajo skupaj in organizirano.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki