Trenutno se predvaja:
28. marec 2020 ob 12:15 Novice

Projekcija: Situacija v Sloveniji se bo začela umirjati v začetku aprila

Vpliv koronavirusa na pretovor pristaniščih je bil povod, da so na portoroški Fakulteti za pomorstvo in promet začeli proučevati modele projekcije razvoja epidemije.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Profesor Milan Batista dnevno objavlja napovedi za številne države po svetu, njegove razlage si je do sedaj ogledalo skoraj 60 tisoč ljudi.

Začelo se je na Kitajskem, tudi za Fakulteto za pomorstvo in promet, pravi dekan Peter Vidmar: "Mi smo z našega vidika raziskovali vpliv koronavirusa na promet v pristaniščih."
Nato so modele prilagodili oziroma preprogramirali za aktualno zdravstveno stanje. Že januarja so začeli analizirati kitajske podatke: "Ugotavljamo, da je model zelo dobro napovedal stanje in končno število obolelih na Kitajskem."Sledilo je spremljanje evropskega žarišča, Italije.
"V sredini meseca smo vedeli, da bo vrh dosežen v teh dneh."

Peter Vidmar. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Slovenija ima svoje posebnosti zaradi majhnosti vzorca, ki je na razpolago, razlaga Vidmar: "Ker imamo lokalizirana neka središča, kjer se bolezen pojavlja, denimo domove za ostarele, je lahko slika popačena, razdelitev pa ni realna kot drugod, v drugih večjih državah."

Prirast obolelih se od začetka izbruha zmanjšuje. Vidmar: "Danes je multiplikativen učinek 1. Ena okužena oseba okuži eno zdravo osebo. Zato imamo še vedno porast bolezni. S preventivnimi ukrepi jo je treba spraviti pod 1. Ko bo pod ena, bo začel trend okužbe padati."
Projekcije fakultete na podlagi današnjih podatkov so, da se bo situacija v Sloveniji začela umirjati v začetku aprila, če ne bo novih žarišč.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki