Trenutno se predvaja:
18. april 2021 ob 07:35 Novice

Projekt Soljke združil plodove oljk in morja

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper se je povezal s podjetjem Soline.
Projekt Soljke je nastal z uspešno prijavo na razpis Las Istre.  Foto: Pixabay
Projekt Soljke je nastal z uspešno prijavo na razpis Las Istre. Foto: Pixabay

V javno-zasebnem partnerstvu želita spodbujati pridelovalce oljk in oljčnega olja k inovativnim proizvodom. Nastal je projekt, ki povezuje sol in oljke.

Če združimo sol in oljke, nastanejo namizne oljke. A da so pravilno predelane, je treba nekaj znanja. Tudi temu je namenjen projekt soljke, ki sta ga Inštitut za oljkarstvo in podjetje Soline prijavila na razpis Las Istre in uspela. Vodja Inštituta Maja Podgornik pravi, da se je že s festivalom namiznih oljk pokazalo, da so mnogi oljkarji vešči vlaganja oziroma predelave plodov: "Zdaj smo dali pridih novega, a ohranjamo tradicijo. Želimo razviti izdelke iz soli, oljk, oljčnega olja in zelišč. Da bi vse to povezali v en produkt." Pogoj za dobre namizne oljke so zdravi plodovi. V času ekstremnih vremenskih razmer in intenzivnih napadov škodljivcev pridelava ni enostavna.
"V projektu je predviden pilotni model celostnega pristopa v kmetijstvu, s čimer bi izboljšali učinkovitost agrotehničnih ukrepov. Cilj je pridelati neoporečne plodove. V laboratoriju bi jih nadgradili z razvojem inovativnih izdelkov. Sodelovali bi pridelovalci oljk, soli in raziskovalci," še zaključuje naša sogovornica.

Nekaj pridelovalcev so k sodelovanju že pritegnili, analizirali bodo tla v oljčniku in spremljali rast plodov. Ko bodo razmere dopuščale, bodo pripravili tudi izobraževalne delavnice.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki