Trenutno se predvaja:
16. julij 2019 ob 12:21 Novice

Prvič od izlitja kerozina iz vlakov so onesnaženje zaznali v tleh

Monitoring, ki ga izvaja Agencija za okolje, je prisotnost potrdil v dveh vodnjakih v hrastoveljski dolini. Zdaj bo sledila odstranitev.
Radio Koper
Monitoring je v tej vrtini, ki je pri dolu že več let, potrdil prisotnost kerozina. Foto: Radio Koper
Radio Koper

Pristojni so se že zgodaj sestali v vodarni Rižanskega vodovoda, kasneje se jim je pridružil minister za okolje Simon Zajc. Foto: Radio Koper

Prva zaznava kerozina v tleh je pravzaprav dobrodošla, je razumeti pristojne, ki so se že zgodaj zjutraj srečali v vodarni Rižanskega vodovoda. Direktor Martin Pregelj:

"Dobro je, da vemo, kje je onesnaževalec. Smo vse bližje našemu vodnemu viru, ki ni onesnažen, oskrba z vodo je takšna, kot pred nesrečo."

"Na dveh vrtinah, v katerih je sicer voda, so kerozin sinoči najprej zaznali z vonjem, potem še z analizo. Direktorica ARSA Lilijana Kozlovič:

"Ta, ki je na nižje nadmorski višini, to je okoli 200 metrov od zajetja vodnega vira, je koncentracija nižja, na drugi vrtini, ki je višje, pa je koncentracija nekoliko višja. Mi se bomo lotili odstranjevanja, pomembno je, da vsak mililiter odstranimo iz okolja. Zdaj bomo točno naredili načrt, kje začeti."

Voda, ki priteče iz pip v slovenski Istri, bo vedno pitna in neonesnažena, ponavlja tudi koprski župan Aleš Bržan:

"Pozivam vse, da začnemo resno varčevati z vodo, dotoki so omejeni, skrbimo, da ne bo redukciji po nepotrebnem, tudi preden pride kerozin do vodnega vira."

Geologi nadaljujejo tudi z vrtanjem vrtine pri Dolu, agencija pa s pogostim monitoringom.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki