Trenutno se predvaja:
7. april 2021 ob 15:06 Novice

Prvič po 15. marcu se v šole vračajo učenci v Furlaniji - Julijski krajini

V Italiji so se danes, tudi v rdeče epidemiološko obarvanih deželah, otroci vrnili v vrtce in osnovne šole. Pouku na daljavo bodo še naprej sledili učenci zadnjih dveh razredov osnovne šole ter dijaki.
Pri najstnikih psihologi opažajo največ težav zaradi omejenega socialnega življenja v času pandemije, posledice številnih omejitev pa se kažejo tudi v gibalnih sposobnostih otrok. Foto: BoBo
Pri najstnikih psihologi opažajo največ težav zaradi omejenega socialnega življenja v času pandemije, posledice številnih omejitev pa se kažejo tudi v gibalnih sposobnostih otrok. Foto: BoBo

V vrtce in osnovne šole Furlanije - Julijske krajine se je danes vrnilo dobrih 80 tisoč otrok. Kljub obveznemu nošenju maske in ohranjanju varnostne razdalje je šolsko okolje pomembno za njihov psihosocialni razvoj. Psihologi porast primerov tesnobe, depresije in apatičnosti opažajo predvsem pri dijakih, ki pouku na daljavo sledijo že skoraj celo šolsko leto. Iztok Spetič: "Žal so se povišala samopoškodovalna vedenja pri nas in tudi težave z anoreksijo, se pravi s prehrano. To je logično povezano z izolacijo, ki jo doživljajo."

V Italiji psihologi na šolah do zdaj niso bili prisotni, v času pandemije pa je ministrstvo za šolstvo zaradi vse številčnejših težav sklenilo dogovor z Zbornico psihologov in tako zagotovila strokovno pomoč učencem, učiteljem in staršem. Na slovenskih šolah je dobrodošlo tudi sodelovanje z Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji, ki med drugim na spletu ponuja posnetke telesne vadbe za otroke. Njihova gibalna sposobnost je v zadnjem letu očitno upadla, opozarja kineziolog Diego Celin: "Že pri ogrevanju imajo otroci težave in pri enostavnih vajah, kot so počepi. Pri naravnih gibih imajo težave pri koordinaciji in vzdržljivosti."

Veliko je v rokah staršev, dodajata strokovnjaka, tako pri spodbujanju fizične aktivnosti kot pri soočanju s strahovi, ki jih glede nošenja mask ali testiranja prenašamo na mlajše generacije.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki