Trenutno se predvaja:
14. junij 2019 ob 08:59 Novice

Raziskava v obalnih lokalih: eden od desetih opitim ni postregel z alkoholom

Bližajo se počitnice, s tem pa za mladostnike tudi čas zabav, valet in drugih dogodkov, ki so lahko priložnost za pitje alkoholnih pijač.
Radio Koper
Akcija je del evropskega projekta, ki ga sofinancirata ministrstvo za zdravje in Inštitut Utrip. Foto: NewPrevent

Nedavno so v Kopru predstavili rezultate akcije o dostopnosti prodaje alkohola mladostnikom v gostinskih lokalih v obalnih občinah. V desetih gostinskih lokalih v Kopru, Izoli in Portorožu so preverjali prodajo alkoholnih pijač mladoletnim in "vidno" opitim. Stanje je zaskrbljujoče, je povedala mladinska ulična delavka New Preventa, Natalija Žlavs:

"Anonimno smo poslali tako mladoletne kot tudi polnoletne, ki so igrali opitost in s tem preverjali, v kolikšni meri se zakonodaja, ki prepoveduje točenja alkoholnih pijač opitim, upošteva. Ugotovili smo, da samo eden od desetih je zavrnil opite."

V sklopu akcije »skritega kupca« so za gostince pripravili tudi izobraževalne delavnice. Z odzivom so bili zadovoljni, pravi Žlavseva:

"Namen izobraževanja je bil usposobiti in opolnomočit gostince z veščinami, podatki o zakonodaji, o psihologiji, reševanju konfliktov, povezanih z nočnim življenjem. Izobrazili smo jih o prvi pomoči, ki je povezana s prekomernim pitjem alkohola."

Na problematiko dostopnosti alkohola pri mladostnikih so opozorili tudi predstavnike občin, zdravstveni inšpektorat, šole in druge ustanove, ki se ukvarjajo z mladostniki. Vodja programa New Prevent, Ingrid Kristančič Šomen:

"Problematika alkohola ni samo problem mladih, to je problem celotne družbene skupnosti, da se o teh stvareh govori, da si porazdelimo odgovornost in se skupaj usmerimo v večjo preventivno delo."

Mladinski ulični delavci bodo preventivne programe izvajali tudi to poletje na različnih lokacijah koprske občine, kjer mladi preživljajo prosti čas.Raziskave kažejo, da je večina 15-letnikov že poskusila alkohol. Strokovnjaki opozarjajo, da se v mladostništvu možgani intenzivno razvijajo, pitje alkohola pa v tem obdobju vodi v številne negativne posledice.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki