Trenutno se predvaja:
17. april 2021 ob 20:17 Novice

Razstava o Istrabenzovi zgodovini, brez neslavnega konca

V Mali loži pod Pretorsko palačo v Kopru so na ogled panoji, ki prikazujejo razvoj Istrabenza: od njegovih začetkov do lastninskega preoblikovanja.
Zapis Istrabenz se je skozi čas spreminjal. Foto: Pokrajinski arhiv Koper
Zapis Istrabenz se je skozi čas spreminjal. Foto: Pokrajinski arhiv Koper

Pokrajinski arhiv Koper je lahko dostopal do gradiva iz skoraj polstoletnega obdobja, kasneje pa ne več. Razstava bo na ogled do konca aprila, nato se bo preselila v pokrajinski arhiv, izšla bo tudi publikacija.

Razstava je zdaj na panojih, postavljeni so na odprtem, v Mali loži, kar je v teh časih še kako dobrodošlo. Jedert Vodopivec Ambrožič pojasnjuje, od kod ime, od Istra benza do Istrabenza: "Več načinov zapisovanja je bilo, v začetku ločeno, z malimi črkami, nato združeno z velikimi tiskanimi. Tudi tu je bila zmeda, saj nismo imeli dokumentov." Le dokumenti podjetij v družbeni lasti so morali v arhive, zasebni ne. Zato razstava od začetkov 1948 do leta 1996. "Za to obdobje smo se odločili, ker je bil v teh letih v družbeni lasti in je to v pristojnosti arhiva." Istrabenzovega bridkega konca na razstavi ni. Je pa kronološki razvoj, od prve črpalke, širitve v Istro, Slovenijo do širitve dejavnosti. Zgodovino podjetja, ki je bilo gibalo sprememb in ki je prispevalo k blaginji lokalnega okolja, so pisali tudi zaposleni, zato tudi fotografije. "Poskušali smo objaviti čim več skupinskih fotografij, v publikaciji jih bo še več," zaključuje naš sogovornik.

V publikaciji, ki bo izšla v kratkem, bodo objavljena tudi pričevanja zaposlenih. Razstava pa se bo, s še več gradiva v maju, preselila v Pokrajinski arhiv na Kapodistriasov trg v Kopru.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki