Trenutno se predvaja:
17. februar 2020 ob 09:48 Novice

Razvoj Nove Gorice in Gorice mora temeljiti na sodelovanju

Nova Gorica in Gorica v zadnjem času iščeta možnosti povezovanja na več področjih. Od kandidature za evropsko prestolnico kulture, do možnosti gospodarskega sodelovanja, v okviru katerega je prenos obrtno podjetniškega sejma Expomego na slovensko stran.
Mesti se kot kaže le začenjata zares zavedati, da bosta lahko le skupaj ustvarili prostor z možnostmi razvoja. Foto: Mateja Pelikan
Mesti se kot kaže le začenjata zares zavedati, da bosta lahko le skupaj ustvarili prostor z možnostmi razvoja. Foto: Mateja Pelikan

Gorica je bila nekdaj trgovska meka za kupce iz bivše skupne države, Nova Gorica pa pomembno industrijsko središče. Vse se je spremenilo in mesti sta tako počasi, vendar vztrajno začeli izgubljati svoj pomen. Tudi zaradi odmaknjenosti od prometnih tokov. Sodelovanje med mestoma je bilo v preteklosti bolj ali manj vezano na kulturne stike in posledica pobud posameznikov ali institucij.

Z vstopom Slovenije v Evropsko skupnost so meje tudi formalno izginile, pričakovanja in načrti o skupnem trgu Evrope in dogajanju na njem so bili veliki. A kar hitro uplahnili. V zadnjem času pa je, kot kaže, na obeh straneh dozorelo spoznanje, da brez skupnega delovanja utegneta ob mesti še nadalje izgubljati. Uveljavil se je pojem somestje, ki je brez dvoma nesporen.

Prvi velik korak je bil storjen s povabilom Nove Gorice Gorici pri pripravi kandidature za evropsko prestolnico kulture. Poteza, ki ima noto povezovanja znotraj evropske unije in hkrati pomeni ustvarjanje že v preteklosti tako zelo opevanega skupnega kulturnega prostora. Premiki pa so tudi na področju gospodarskega sodelovanja. Skoraj pol stoletni sejem Expomego, katerega soorganizatorji so tudi s slovenske strani, zaradi neustreznih razstavnih prostorov glavni organizator želi prenesti v bližnji Videm. Novogoriška obrtno podjetniška zbornica in mestna občina Nova Gorica sta v tem prepoznali priložnost, da sejem prenesejo na slovensko stran in sicer na območje Kolodvorske ulice ob meji. Kot ustrezno je pobudo sprejel tudi goriški župan Rodolfo Ziberna.

Vse povedano kaže na to in vzbuja realno upanje, da sta mesti dveh držav dojeli, da bo prostor brez konkretnega sodelovanja še nadalje nazadoval in postal bolj kot ne siva lisa na evropskem zemljevidu.

Ingrid Kašca Bucik.


Zadnji prispevki